Antena Meniu Search
x

Video Grecia raţionalizează aerul condiţionat. Circulaţia cu maşina personală ar putea fi interzisă duminica. Italia şi Spania, măsuri similare

Veste proastă pentru cei care au vacanţe în Grecia. Oficialii de la Atena vor să raţionalizeze folosirea aerului condiţionat, pentru a face economie de energie şi a scăpa de dependenţa de Rusia. Şi nu este singura restricţie care vă poate schimba planul de vacanţă. Duminica ar putea fi interzisă circulaţia cu maşina personală. Italia şi Spania au luat şi ele măsuri similare. 

de Redactia Observator

la 31.05.2022, 17:39

Vezi și

26 de grade Celsius. Este temperatura sub care nu pot fi setate aparatele de aer condiţionat în toate clădirile publice din Grecia, din această vară. Oficialii eleni spun că nu există o altă soluţie. Şi cei din mediul privat ar putea fi nevoiţi să pună limită la termostat, inclusiv în hoteluri şi pensiuni. S-a ajuns aici după ce preţul energiei a explodat, din cauza pandemiei şi a războiului. "Cine se poate descurca cu facturi de 500-1.000 de euro? Cine poate să şi mănânce şi să plătească şi utilităţile? Nimeni. E o chestiune de viaţă sau moarte", se plânge un localnic.     

Grecia pregăteşte restricţii: aerul condiţionat şi maşinile, în vizor

Şi nu este singura restricţie care li se pregăteşte elenilor. Ar putea fi obligaţi să muncească mai mult de acasă, iar duminica s-ar putea să nu mai aibă voie să circule cu maşinile. "Guvernul cheltuie peste două miliarde de dolari pentru a subvenţiona preţul energiei pentru gospodării, afaceri şi fermieri", spune John Psaropoulos

Măsuri similare în Spania şi Italia

Pe acelaşi subiect

Şi spaniolii, şi italienii vor primi aer condiţionat cu porţia.  Pe timp de vară, termostatele din clădirile publice nu pot fi setate mai jos de 27 de grade Celsius, iar la iarnă sistemele de încălzire nu pot funcţiona la peste 19 grade. Cei care nu se vor conforma pot primi amenzi între 500 şi 3.000 de euro. În plus, tot mai multe voci vorbesc despre o criză alimentară şi economică cum lumea nu a mai văzut. Aşa că liderii Uniunii Europene s-au întâlnit la Bruxelles de urgenţă. Caută soluţii pentru ca şocul creşterii preţurilor la energie să fie resimţit cât mai puţin de economia europeană. 

"Economia noastră trece printr-un al doilea şoc extern, pentru a doua oară în ultimii doi ani. Invazia rusă nu produce doar o suferinţă umană enormă, care, bineînţeles, este principala noastră îngrijorare, ci şi un şoc sever pe piaţa de energie şi cea de alimente, în lanţurile de distribuţie, generând inflaţie şi slăbind încrederea consumatorilor şi investitorilor", afirmă Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Finanţe.  

Ce spune Guvernul României despre raţionalizări

Oficialii de la noi nu văd încă motive de îngrijorare. "Pentru alimentele de bază - ulei, zahăr, făină - România are stocurile necesare şi este exportator. Nu vom face raţionalizări. România este în poziţia favorabilă de exportator de produse agricole", susţine Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Chiar azi, preţul barilului de petrol a depăşit 120 de dolari, cel mai mare nivel din ultimele luni, de teamă că liderii europeni ar putea decide să interzică importurile din Rusia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Grecia raţionalizează aerul condiţionat. Circulaţia cu maşina personală ar putea fi interzisă duminica. Italia şi Spania, măsuri similare