Antena Meniu Search
x

Groapă comună cu cel puţin 87 de cadavre, inclusiv femei şi copii, descoperită în Sudan. ONU a anunţat care ar fi cauza morţii

Cel puţin 87 de oameni, inclusiv membri ai etniei masalite, au fost îngropaţi într-o groapă comună în provincia sudaneză Darfurul de vest, a anunţat joi Oficiul ONU pentru drepturile omului, potrivit căruia există informaţii credibile că responsabilitatea aparţine Forţelor de sprijin rapid (FSR), paramilitari aflaţi din aprilie în război împotriva armatei sudaneze, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 15:43

Violenţele continuă în Sudan
Violenţele continuă în Sudan - Profimedia (scop ilustrativ)

Cadavrele a 87 de persoane, printre care femei și copii, au fost găsite într-o groapă comună în regiunea Darfur de Vest din Sudan, potrivit ONU. Trupurile, printre care se află numeroși membri ai tribului etnic Masalit, au fost descoperite într-o groapă chiar în afara orașului Geneina, anunță ONU, care acuză Forțele de Sprijin Rapid (RSF) că s-ar afla în spatele crimelor. ONU utilizează "informații credibile", potrivit Sky News.

Zeci de cadavre, într-o groapă comună din Sudan. Care ar fi cauza morţii

Primele 37 de cadavre au fost îngropate la 20 iunie, iar celelalte 50 de cadavre au fost plasate acolo a doua zi, au explicat reprezentanții ONU, adăugând că unele aparțin tribului etnic african Masalit. Unele dintre persoane au murit din cauza rănilor netratate în timpul unui val de violențe comise de RSF și de milițiile aliate în zilele care au urmat uciderii guvernatorului local Khamis Abbakar, a precizat biroul, potrivit Mediafax.

Conflictul din Sudan se desfășoară între armata sudaneză și grupul paramilitar RSF. Sute de persoane au fost ucise și peste trei milioane au fost strămutate, potrivit ONU.

Pe acelaşi subiect

Violenţele continuă în Sudan

Violenţele cu motivaţie etnică s-au înmulţit în ultimele săptămâni în Sudan, aducând ţara în pragul unui război civil. La El Geneina, capitala Darfurului occidental, martori şi militanţi pentru drepturile omului au raportat atacuri în valuri ale miliţiilor FSR şi arabe împotriva etnicilor masaliţi, non-arabi, asupra cărora s-a deschis focul inclusiv de la mică distanţă.

"Condamn în termenii cei mai fermi uciderea de civili şi persoane care nu participă la lupte şi sunt indignat de modul brutal şi lipsit de respect în care au fost trataţi cei morţi, alături cu familiile şi comunităţile lor", notează în comunicat Înaltul comisar pentru drepturile omului Volker Turk. Acesta face apel la o anchetă promptă şi riguroasă.

Nu se poate stabili exact câţi dintre cei morţi erau etnici masaliţi, a menţionat un purtător de cuvânt al ONU, potrivit Agerpres. Aceste asasinate etnice au stârnit temeri privind o repetare a atrocităţilor comise în Darfur începând din 2003, când miliţiile "Janjaweed", din care provin şi FSR, au ajutat guvernul să înăbuşe o rebeliune a grupurilor majoritar nearabe din provincie, ceea ce s-a soldat cu circa 300.000 de morţi.

Purtătorul de cuvânt al armatei sudaneze Nabil Abdullah a declarat pentru Reuters că noul incident "se ridică la nivelul crimelor de război şi astfel de crime nu trebuie să rămână nepedepsite". "Această miliţie rebelă nu este împotriva armatei, ci a cetăţenilor sudanezi, iar proiectul ei este un proiect rasist şi unul de epurare etnică", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Groapă comună cu cel puţin 87 de cadavre, inclusiv femei şi copii, descoperită în Sudan. ONU a anunţat care ar fi cauza morţii