Antena Meniu Search
x

Guvernatorii din Florida și Texas au trimis 2 avioane cu migranți în stațiunea de lux Martha's Vineyard, unde are casă și Obama

Aproximativ 50 de migranți, cei mai mulți dintre ei din Venezuela, au fost trimiși cu două avioane de către guvernatorii republicani din Texas și Florida pe insula Martha's Vineyard, din Massachusetts, o cunoscută stațiune de lux, în încercarea de a muta povara gestionării imigrației în zone dominate de democrați, transmite Reuters.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 16.09.2022, 17:55

guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis
Guvernatorii din Florida și Texas au trimis 2 avioane cu migranți în stațiunea de lux Martha's Vineyard, unde are casă și Obama - Profimedia Images

Unii dintre migranții trimiși cu aeronavele pe bogata insulă Martha's Vineyard au declarat, joi, că au fost induși în eroare cu privire la destinație, motiv pentru ca democrații să ceară anchetarea acestei mișcări plănuite de guvernatorii republicani.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, ce urmărește realegerea în funcție în luna noiembrie și care este văzut drept un potențial candidat republican la alegerile prezidențiale din 2024, și-a asumat responsabilitatea pentru cele două zboruri din San Antonio, Texas, care au făcut o escală și în statul lui.

Democrații, care susțin migrația sud-americanilor, denunță "o scamatorie politică"

Casa Albă și rezidenții din stațiunea de lux Martha's Vineyard au caracterizat inițiativa drept "o scamatorie politică", după ce DeSantis s-a alăturat guvernatorilor din Texas și Arizona ce și-au făcut un obicei din a trimite migranți în nord. Republicanii au sperat, pe această cale, să scoată în evidență politicile complet opuse cu privire la migrație, încercând totodată să mute povara gestionării imigrației în fiefurile albastre. De altfel, luni la rând Texas și Arizona au trimis autobuze cu migranți în New York, Chicago și Washington, orașe controlate de democrații lui Joe Biden.

Pe acelaşi subiect

Potrivit Reuters, detaliile legate de organizarea acestor zboruri sunt încă neclare, iar Florida nu a dat încă o explicație pentru decizia de a muta migranți. Legislativul din statul aflat sub control republican a asigurat 12 milioane de dolari pentru aceste transporturi. 

La câteva ore după ce avioanele au aterizat în Martha's Vineyard, două autobuze cu migranți trimise de guvernatorul din Texas, Greg Abbott, au ajuns în capitala Washington, nu departe de reședința oficială a vicepreședintelui american Kamala Harris.

Migrant dus cu avionul pe insula de lux Martha's Vineyard: Suntem speriați

Unul dintre migranți, care s-a identificat drept Luis, în vârstă de 27 de ani, a declarat că lui și altor nouă rude li s-a promis un zbor către Massachusetts, precum și acomodare, asistență pentru 90 de zile, ajutor cu permisul de muncă și lecții de engleză. Acesta a declarat că au fost cu toții surprinși când au aterizat pe insulă.

Bărbatul din Venezuela susține că promisiunile au venit de la o femeie pe nume "Perla", care i-a abordat familia pe o stradă din afara orașului San Antonio, după ce au trecut granița dintre Mexic și Statele Unite. Femeia, care i-a cazat inițial într-un hotel, nu și-a dat numele complet și nici nu a precizat funcția în care intervine. Perla le-ar fi cerut, totuși, să semneze o declarație pe proprie răspundere. "Suntem speriați. Sper că ne vor ajuta", a declarat Luis, precizând că el și ceilalți simt că au fost mințiți. Între timp, rezidenții din Martha's Vineyard au sărit în ajutorul migranților și le-au oferit cazare la St. Andrews Episcopal Church.

Martha's Vineyard este o stațiune de lux în care își petrec vacanțele numeroși oameni influenți din elita liberală, între care și fostul președinte Barack Obama, care deține acolo o casă de vacanță de mai multe milioane de dolari.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, câștigă teren pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA

Donald Trump, fostul președinte al Statele Unite, îşi păstrează un loc central în rândul republicanilor şi pare că şi-a păstrat un nucleu de susţinători loiali, ceea ce l-a plasa în pole-position în cazul în care ar candida la învestitura republicană.

Însă scandalurile în care a fost implicat, precum și cele recente, îi deteriorează imaginea, iar acest lucru le-ar permite rivalilor săi - de exemplu guvernatorului Floridei Ron DeSantis - să câştige teren.

Aproape jumătate dintre republicanii care votează în primare ar prefera alt candidat decât Donald Trump, potrivit unui sondaj recent The New York Times (NYT) şi Siena College.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Guvernatorii din Florida și Texas au trimis 2 avioane cu migranți în stațiunea de lux Martha's Vineyard, unde are casă și Obama