Antena Meniu Search
x

Guvernul SUA crede că este nevoie de noi reguli pentru deșeurile spațiale. În timp, existența acestora poate duce la pierderi de miliarde de dolari

Numărul tot mai mare de deşeuri spaţiale a determinat guvernul SUA să încerce să stabilească noi norme de igienă spaţială, în timp ce companiile private investesc, de asemenea, în modalităţi de a aborda mediul orbital dezordonat, transmite Reuters. Mii de sateliţi comerciali sunt lansaţi pe orbita Pământului într-un ritm record, crescând riscul de coliziuni care ar putea genera roiuri de resturi periculoase. Şi, fără norme stabilite pentru comportamentul militar în spaţiu, unii se tem de un potenţial atac cu arme spaţiale, care ar putea genera mult mai multe resturi, relatează News.ro.

de Redactia Observator

la 06.03.2023, 09:09

Deșeuri spațiale
Guvernul SUA să încerce să stabilească noi norme pentru a limita numărul de deșeuri de pe orbita - Profimedia

În joc sunt active de miliarde de dolari - dispozitivele orbitale esenţiale pentru navigaţie şi hărţile smartphone-urilor, mesajele text, apelurile şi conexiunile la internet care sunt utilizate de industrii şi oameni la nivel global. Comandamentul Spaţial al SUA a lansat vineri o listă oficială a ceea ce consideră că sunt comportamente spaţiale responsabile, în încercarea de a conduce normele militare pe orbită.

"Ideea este că sperăm că adversarii noştri vor face acelaşi lucru", a declarat pentru Reuters generalul de brigadă Richard Zellmann, director adjunct al unităţii de operaţiuni a comandamentului.

Raportul amplu include o secţiune despre resturile spaţiale care îi îndeamnă pe jucătorii spaţiali să elimine în siguranţă sateliţii lor nefolosiţi şi să notifice alţi operatori dacă orice problemă cu nava lor spaţială ar putea prezenta un pericol de reziduuri.

"Trebuie să găseşti o modalitate de a permite economiei să crească în domeniul spaţial şi, pentru a face asta, trebuie să te asiguri că rămâne sustenabilă", a spus Zellmann, care supraveghează o mare parte din eforturile Pentagonului de urmărire a spaţiului. "Cheia pentru asta va fi să ne asigurăm că putem fie să rezolvăm acea problemă cu resturile, fie cel puţin să o atenuăm până la punctul în care este acceptabilă."

Cum este abordată problema deșeurilor spațiale în prezent?

În timp ce guvernele încearcă să abordeze regulile internaţionale, răspunsul imediat la rezidurile de pe orbită vine în mare parte din sectorul privat. Compania Astroscale, cu sediul în Tokyo, cu filiale în SUA şi Marea Britanie, testează un dispozitiv de îndepărtare a resturilor numit ELSA, conceput să se prindă de sateliţi dispăruţi şi să-i tragă spre atmosfera Pământului, pentru o eliminare cu foc.

Jack Deasy, vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerilor la filiala din SUA a Astroscale, a declarat că sunt necesare urgent politici specifice industriei pentru comportamentul spaţial, similare cu normele propuse de US Space Command, înainte de a avea loc o coliziune catastrofală care ar putea duce la reglementări împovărătoare.

"Acest tip de lucru grăbit, condus de criză, nu este întotdeauna cea mai bună modalitate de a stabili politici pe termen lung care să susţină ecosistemul", a spus el.

Compania SpaceX a lui Elon Musk a lansat în ultimii ani mii de sateliţi de internet Starlink pe orbita joasă a Pământului. O mână de alte companii, inclusiv Amazon, a lui Jeff Bezos, plănuiesc să facă acelaşi lucru.

"În special pe orbita joasă a Pământului, care este din ce în ce mai aglomerată, oamenii care investesc miliarde de dolari pentru a crea acele constelaţii au o mulţime de stimulente pentru a le menţine curate", a spus Deasy.

Astroscale a încheiat săptămâna trecută o rundă de finanţare prin care a atras 76 de milioane de dolari, o sumă substanţială într-o industrie care se confruntă altfel cu o secetă a investiţiilor, deoarece investitorii caută pariuri mai sigure pe fondul inflaţiei ridicate. Punând finanţarea totală a companiei la 376 de milioane de dolari, între investitori se află Mitsubishi Electric şi miliardarul japonez Yusaku Maezawa, un potenţial pasager al sistemului de rachete Starship de următoarea generaţie al SpaceX.

"Gunoiul împrăştiat în spaţiul cosmic poate deveni o mare problemă în viitor", a scris Maezawa pe Twitter, lunea trecută, în timp ce a anunţat o investiţie de 23 de milioane de dolari în Astroscale.

O altă parte a ecuaţiei de atenuare a deşeurilor spaţiale este repararea sateliţilor în spaţiu, concept aflat în dezvoltare de zeci de firme, inclusiv Astroscale, Northrop Grumman, Maxar şi Airbus. Neumann Space, cu sediul în Australia, de exemplu, dezvoltă o tehnologie care ar putea ajuta la reciclarea sateliţilor vechi, dispăruţi, în combustibil - folosind fier vechi pentru a genera tracţiune de plasmă pentru noi sateliţi. Aceasta ar putea fi folosită în parteneriat cu companiile care repară sateliţi, speră aceasta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Guvernul SUA crede că este nevoie de noi reguli pentru deșeurile spațiale. În timp, existența acestora poate duce la pierderi de miliarde de dolari