Video Hackerii ruşi care au picat siteurile instituţiilor din România l-au confundat pe Florin Cîţu cu Marcel Ciolacu
Atacuri cibernetice fără precedent asupra instituţiilor româneşti dinspre un grup de hackeri rusesc! Site-urile Guvernului, Armatei şi Poliţiei de Frontieră au fost blocate mai bine de şase ore. În spatele acţiunii se află grupul de pirati cibernetici pro-rusi Killnet, care avertizează ţara noastră să nu mai sprijine Ucraina. Autorităţile de la Bucureşti spun că nu se lasă intimidate şi ne asigură că nu au fost furate date personale sau informaţii secrete.
Primul atac cibernetic a avut loc la ora 4 şi cinci minute. A vizat pagina de internet a Ministerului Apărării Naţionale. Site-ul a fost blocat în totalitate şi nu a mai putut fi accesat. Hackerii nu au reuşit să obţină însă informaţii secrete.
Vasile Dîncu, Ministrul Apărării: Este un atac simbolic mai degrabă care încearcă să vadă că nu funcţionerază sau să plkaseze un mesaj contrar intenţiilor tale de comunicare. Nu este un atac care să afecteze sistemul de date sau control. Diviziile noastre de cyber sunt rpegatite pentru astfel de atacuri.
Costi Spânu purtător de cuvânt al MAPN: Site-ul Ministertului Apărării Naţionale nu conţine baze de date cu caracter sensibil sau clasificat iar atacul nu a afectat alte reţele informatice ale ministerului.
O altă ţintă a fost site-ul Guvernului
- Vasile Dîncu, după ce site-ul MApN a fost atacat cibernetic: "Un atac simbolic mai degrabă"
- Mai multe site-uri, printre care cel al Guvernului şi cel al Ministerului Apărării, au fost atacate cibernetic
- Raport Google: hackeri ruşi au încercat recent să acceseze reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul...
Hackerii au transmis şi un mesaj ameninţător, deranjaţi că ţara noastră este pregătită să livreze inclusiv arme Ucrainei.
,, Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României" , au scris pe grupul lor de Telegram. Atacatorii au greşit însă oficialul român care a declarat că ţara noastră ar trebui să trimită armament. Nu preşedintele Camerei Deputaţilor a spus acest lucru, ci şeful Senatului, care a mers a doua zi la Kiev, după premierul Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu.
A mai fost afectată pagina de internet a Poliţiei de Frontieră, a unei bănci dar şi a CFR Călători. Biletele nu au mai putut fi cumpărate online de pe site-ul principal dar reprezentanţii companiei au anunţat că tichetele de călătorie s-au putut achiziţiona prin alte metode, inclusiv electronice.
Laurenţiu Rădulescu reporter Observator: Autorităţile din România spun că atacurile hackerilor s-au înmulţit considerabil de la începerea războiului din Ucraina. Vizate de cele mai multe ori sunt instituţii publice şi băncile. Poate cele mai periculoase atacuri cibernetice sunt cele care vin din spionajului cibernetic, grupări susţinute de diferite state.
Specialiştii IT spun că atacurile au fost cu impact minim şi se realizează fără prea multe cunoştinţe tehnice. Pur şi simplu site-urile sunt ,,bombardate,, cu cereri de accesare de pe multiple dispozitive, lucru care duce la blocarea serverelor.
Specialist cyber, Silviu Stahie: Este un atac destul de uşor de realizat. Nu necesită cunoştinţe tehnice. Pur şi simplu un site sau orice resursă online este inundată cu cereri de accesare de la alte dispozitive, suficient de mult încât se blochează. Servele se blochează şlu nu mai permit accesarea dinfară. Se pot folosi atacuri de acest fel pentru a ascunde altfel de activităţi care se ascund pe fundal. Este ca posibil ca pe fundal atacatorii să încerce să sustragă o bază de date.
Acest lucru nu s-a întâmplat, susţin autorităţile. Dar, aproape şase ore, site-urile instituţiilor nu au putut fi accesate. Cei care au revendicat acţiunea fac parte din grupul Killnet.
Ovidiu Marincea -SRI: Tot în această lună gruparea Killnet a lansat atacurile de acelaşi tip şi asupra site-urilor unor instituţii din Statele Unite ale Americii, Estonia, Polonia, Cehia. Dar şi asupra site-urilor NATO.
Killnet are în componenţă doar hackeri ruşi, care ,,se luptă,, cibernetic cu Anonymous, o altă grupare de programatori şi specialişti IT care se implică activ în război de partea Ucrainei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰