Antena Meniu Search
x

Hamas: Cel puţin 195 de morţi şi 777 de răniţi după două zile de bombardament asupra taberei de refugiaţi Jabalia. ONU: "Ar putea fi crime de război"

Război Israel - Hamas. Cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabaliya în Fâşia Gaza, marţi şi miercuri, a declarat biroul de presă al guvernului Hamas, informează Reuters, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 02.11.2023, 07:05

Hamas: Cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi şi 777 sunt răniţi după 2 zile de bombardament asupra taberei de refugiaţi Jabaliya. ONU: "Ar putea fi crime de război"
- Profimedia

Aproximativ 120 sunt încă daţi dispăruţi sub dărâmături şi cel puţin 777 au fost răniţi, a anunţat biroul într-un comunicat. Israelul a spus că a vizat şi a ucis lideri Hamas din această tabără.

ONU spune că bombardamentele asupra taberei de refugiaţi de la Jabaliya "ar putea fi crime de război"

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat miercuri că bombardarea de către Israel a taberei de refugiaţi palestinieni de la Jabaliya din Fâşia Gaza ar putea constitui crimă de război, transmite AFP.

"Având în vedere numărul mare de victime civile şi amploarea distrugerilor în urma atacurilor aeriene israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabaliya, avem serioase îngrijorări că acestea sunt atacuri disproporţionate care ar putea echivala cu crime de război", scrie Înaltul Comisariat într-un mesaj pe X.

Pe acelaşi subiect

Israelul a bombardat de două ori tabăra de refugiaţi de la Jabaliya, marţi şi miercuri, provocând pagube materiale semnificative în acest teritoriu foarte dens populat şi provocând de fiecare dată câteva zeci de morţi în rândul civililor, potrivit Hamas şi imaginilor AFPTV.

Israelul a explicat marţi că a vizat un comandant Hamas, Ibrahim Biari, prezentat ca fiind unul din responsabilii atacului sângeros al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie din Israel. Aceste atacuri fără precedent au provocat peste 1.400 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene. Israelul a răspuns imediat cu artilerie şi bombardamente aeriene intense şi neîncetate asupra Fâşiei Gaza. Potrivit Hamas, acestea au provocat aproape 8.800 de decese în rândul populaţiei palestiniene, inclusiv 3.648 de copii.

Principiul proporţionalităţii este una dintre pietrele de încercare ale legilor războiului definite de Convenţiile de la Geneva. Dacă civilii şi structurile civile trebuie cruţate, moartea civililor în timpul unui conflict armat nu constituie în sine o crimă de război. Beligeranţii pot lansa atacuri proporţionale asupra obiectivelor militare chiar ştiind că şi civilii pot fi afectaţi. O încălcare a legii apare atunci când un atac este îndreptat în mod deliberat împotriva populaţiei civile, conform principiului distincţiei sau dacă amploarea pagubelor cauzate civililor este excesivă în raport cu avantajul militar aşteptat. Acest ultim punct se încadrează în principiul proporţionalităţii, la care face referire Înaltul Comisariat. Acesta nu decide dacă a fost comisă o crimă de război, sarcina revenind instanţelor de judecată.

Înfiinţată în 2002, CPI este singura jurisdicţie internaţională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii. Israelul nu este membru al CPI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Hamas: Cel puţin 195 de morţi şi 777 de răniţi după două zile de bombardament asupra taberei de refugiaţi Jabalia. ONU: "Ar putea fi crime de război"