Antena Meniu Search
x

Video "Nu vreau să mor aici, ajută-mă!" Mărturiile rudelor românilor blocaţi în Gaza, despre care nu mai ştiu nimic cu zilele

Război Israel - Hamas. Au curs lacrimi de bucurie şi libertate astăzi, în a 26-a zi a războiului Israel - Gaza! Primii civili au scăpat din enclava asediată - graniţa dintre Egipt şi Fâşie s-a deschis după lungi negocieri diplomatice. Aproape 400 de oameni au fugit de pe pământul înroşit de sânge. Primii au ieşit bolnavii în stare critică. Zilele următoare vor putea pleca şi alţi cetăţeni străini. Aproape 300 de români îşi aşteaptă şi ei rândul

de Redactia Observator

la 01.11.2023, 19:30

Vezi și

Imaginile de la graniţa dintre Egipt şi Gaza sunt impresionante - arată ieşirea din infern, pasul spre libertate. În punctul de trecere Rafah o mare de ambulanţe galbene şi o mulţime de civili aşteaptă salvarea după mai mult de trei săptămâni în care au fost la mijloc între bombardamentele israeliene şi cele Hamas. Sute de oameni captivi în Fâşia însângerată au trecut în Egipt. 

Fuga din Iad: sute de oameni pleacă din Gaza

"Am avut o călătorie lungă și doar Dumnezeu știe cum am plecat din Gaza și am ajuns aici. Am stat ascunşi în școli... Nu am putut să cred, că noaptea trecută, chiar la 2:30 dimineața, ministrul de Externe al Iordaniei ne-a contactat, ca să ne zică să ieșim", povesteşte Rania Hussein, locuitor din Gaza. 

"Am auzit, ieri, că granița va fi deschisă la 7 dimineața. Am venit aici sperând că o să plecăm. Avem mici speranțe să plecăm și să ne salvăm viețile", spune Asil Shurab.

Pe acelaşi subiect

Exod din enclava însângerată

Majoritatea celor care au scăpat din Gaza sunt străini cu dublă naţionalitate. Au scăpat de război după ce oficialii din Qatar au mediat o înțelegere între Egipt și taberele implicate în conflict. Din Gaza vor pleca şi bolnavii în stare gravă şi membrii organizaţiilor internaţionale. Şi aproape 300 de români aşteaptă să iasă din infernul bombardamentelor. Deocamdată, niciunul nu a trecut graniţa în Egipt. 

"Vă rugăm din tot sufletul, din toată inima, ne vrem familiile acasă şi îi vrem vii!", imploră Lăcrămioara Danciu, sora unei românce din Gaza. Lăcrămioara Danciu are o soră în Gaza, care este medic. Femeia e acolo cu soţul şi cei doi copii. Ar face orice să o aducă acasă. Nu mai ştie nimic de soarta ei de câteva zile: "Şi-mi spune zi de zi că nu vreau să mor aici, zice ajută-ma, ajută-mă!"

Speranţa lor este în mâna negocierilor diplomatice. "Suntem pregătiţi să asigurăm condiţiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza. Sperăm ca toate condiţiile necesare pentru evacuarea cetăţenilor români să fie îndeplinite, iar cetăţenii care ne-au solicitat sprijin să poată fi evacauţi în siguranţă", a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE.

Trei români răpiţi de Hamas

Punctul de trecere în Egipt va mai deschis şi zilele următoare pentru evacuarea civililor. Prin punctul Rafah, din sudul enclavei, au trecut civilii răniţi care vor putea fi trataţi în spitale, în apropierea frontierei. Trei spitale de campanie au fost ridicate de Egipt şi Turcia pentru tratamentul acestora. 

În infernul din Gaza sunt şi trei români răpiţi. Unul dintre ei este Ronen Engel. A fost răpit din Israel împreună cu soţia sa Karina şi cele două fete, Mika şi Yuval. 

"Pe Facebook-ul fratelui meu am găsit o postare cum că Hamas părea că filmează ce se întâmplă cu telefonul lui şi au urcat pe Facebook. Am înţeles că l-au luat. Este foarte greu să mai ai speranţă, dar îmi doresc foarte mult să-mi văd fratele înapoi, pe Yuval, Mika şi Karina", spune Dani Engel, fratele românului răpit în Israel.

Românul răpit de Hamas este diabetic şi dependent de insulină. Soţia lui, Karina, reuşise de curând să învingă cancerul la sân şi este foarte slăbită. Fără ajutor medical, sunt în pericol, cred rudele.

Hamas anunţă că în curând vor elibera din ostatici, în urma unor negocieri diplomatice la nivel internaţional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » "Nu vreau să mor aici, ajută-mă!" Mărturiile rudelor românilor blocaţi în Gaza, despre care nu mai ştiu nimic cu zilele