Antena Meniu Search
x

Imagini apocaliptice, după inundaţiile istorice din Australia: Un crocodil de 3 m a fost adus de puhoaie într-un canal de scurgere, avioane acoperite de apă

Inundaţiile provocate de ploile abundente în urma ciclonului tropical Jasper au izolat luni mai multe oraşe populare printre turiştii din nord-estul Australiei, de-a lungul Marii Bariere de Corali, în timp ce un crocodil a fost găsit şi capturat într-un canal de scurgere, iar pe aeroport avioanele erau sub apă, relatează Reuters şi BBC.

de Redactia Observator

la 18.12.2023, 13:41

Vezi și

Inundaţiile bruşte care s-au produs după ploi record în nordul statului Queensland din Australia au dus la evacuarea unui oraş întreg şi la blocarea unor persoane pe acoperişul unui spital. Mii de oameni au fost evacuaţi, dar alţii au rămas blocaţi, în ceea ce autorităţile se aşteaptă să fie cele mai grave inundaţii din istoria regiunii australiene.

În weekend, ciclonul Jasper a adus în nordul îndepărtat al statului Queensland cantităţi uriaşe de ploaie, cât se strâng în câteva luni, obligându-i pe unii să-şi părăsească locuinţele şi să se înghesuie pe acoperişuri pentru a scăpa de viiturile care se ridicau rapid.

În Cairns, oraşul care reprezintă poarta de acces spre Marea Barieră de Corali şi în care locuiesc peste 150.000 de persoane, s-au adunat 600 de litri pe metru pătrat de ploaie în 40 de ore, până luni dimineaţă. Este mai mult decât triplu faţă de media lunii decembrie, de 182 de litri. Apa a ajuns rapid la un nivel de 2 metri în multe locuri din oraş.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Inundaţii istorice în Australia. Zboruri anulate sau amânate

Toate zborurile de pe aeroportul din Cairns au fost anulate sau amânate, imaginile de pe reţelele sociale arătând avioane parţial scufundate pe pistă. Pompele au drenat apa încă de duminică, dar "încă nu ţin pasul cu volumul de apă care a intrat", a declarat Richard Barker, directorul executiv al aeroportului, pentru Sky News.

Dan, care locuieşte la nord de aeroportul din Cairns, a declarat pentru ABC Radio că a fost nevoit să se urce pe blatul din bucătărie, unde a stat aproape patru ore înainte de a fi dus la o casă unde 30 de persoane se adunaseră pe acoperiş în aşteptarea bărcilor de salvare. "Copii, bătrâni, câini şi pisici erau pe acoperişul acestui biet om căruia tocmai îi fuseseră instalate panouri solare noi. A fost un drum foarte chinuitor, trecând prin apa care curgea foarte repede şi ferindu-ne de resturi", a povestit el.

În Ingham, un oraş de aproximativ 5.000 de locuitori, oficiali din domeniul conservării mediului au capturat un crocodil de 2,8 m lungime într-un canal de scurgere a apei, lângă o benzinărie, au arătat clipurile din media.

Nouă persoane - inclusiv un copil bolnav - şi-au petrecut noaptea pe acoperişul spitalului din oraşul Wujal Wujal, aflat la nord de Cairn, după ce echipele de urgenţă nu au putut ajunge la ei. Luni, grupul a fost mutat într-un alt loc, dar autorităţile spun că întregul oraş va trebui acum să fie evacuat. Planul era iniţial pentru luni, dar evacuarea a trebuit să fie anulată din cauza vremii nefavorabile, iar o altă încercare va fi făcută marţi dimineaţă. Meteorologii au declarat că ploile torenţiale vor continua în cea mai mare parte a zilei de luni şi vor coincide cu o maree înaltă, intensificând impactul asupra comunităţilor aflate la altitudine joasă.

Între timp, ciclonul Jasper a fost retrogradat la rangul de depresiune tropicală, dar a lăsat în urma sa distrugeri în tot statul, săptămâna trecută.

Meteorologii au prognozat şi mai multe ploi, deoarece este probabil ca Jasper să persiste până luni, unele regiuni urmând să primească 300 de litri de ploaie în decurs de şase ore. Au fost emise avertismente de inundaţii majore, râurile urmând să doboare recorduri care datează din 1977. Peste 14.000 de proprietăţi din întreaga regiune au rămas fără energie electrică.

Australia, lovită de fenomenul El Nino

Primul ministru Anthony Albanese a declarat că forţele de apărare sunt pregătite să lanseze eforturi de salvare şi ajutor.

Australia se confruntă în prezent cu fenomenul meteorologic El Nino, care poate provoca fenomene extreme, de la incendii de vegetaţie la cicloane tropicale şi secete prelungite. În timp ce nord-estul se luptă cu inundaţiile, sud-estul Australiei este în alertă de incendii de vegetaţie, cu temperaturi care se aşteaptă să depăşească 40 de grade Celsius, marţi în unele suburbii din Sydney.

Până în prezent, nu au fost raportate decese sau persoane dispărute. Oficialii statului estimează că pagubele vor depăşi 1 miliard de dolari australieni (670 milioane de dolari SUA).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aveţi deja sau vă gândiţi să vă luaţi un al doilea job, ca să faceţi faţă scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Imagini apocaliptice, după inundaţiile istorice din Australia: Un crocodil de 3 m a fost adus de puhoaie într-un canal de scurgere, avioane acoperite de apă