Antena Meniu Search
x

Imagini rare cu Vladimir Putin însoţit de ofiţeri cu servieta nucleară, în China. A ieşit zâmbind de la negocierile cu Xi

Război în Ucraina. "Există anumite valize fără de care nicio călătorie a lui Putin nu este completă". Presa rusă a publicat imagini cu liderul de la Kremlin urmat prin Beijing de oficiali care transportau servieta nucleară. Putin a plecat  zâmbind, într-o dispoziție bună, după negocierile cu Xi Jinping, potrivit jurnaliştilor de la Ria Novosti care au mai remarcat că limuzina blindată a lui Putin a circulat în jurul Beijingului fără numere de înmatriculare. 

de Redactia Observator

la 18.10.2023, 14:31

Vezi și

Imagini rare au fost difuzate miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Beijing însoţit de ofiţeri purtând aşa-numita servietă nucleară care poate fi folosită pentru a ordona un atac nuclear, relatează Reuters. După o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing, Putin a fost filmat îndreptându-se spre o altă întâlnire, înconjurat de agenţi de securitate, în urma lui mergând doi ofiţeri de marină ruşi, fiecare ducând câte o servietă. O cameră de filmat se fixează pe una din serviete.

Servieta nucleară a Rusiei este purtată în mod tradiţional de un ofiţer de marină. Cunoscută sub numele de "Ceghet" (după Muntele Ceghet din Munţii Caucaz), servieta se află în permanenţă cu preşedintele rus, dar este rareori filmată. "Există anumite valize fără care nicio călătorie a lui Putin nu este completă", au declarat corespondenţi ai agenţiei oficiale de presă RIA Novosti, acreditaţi la Kremlin, într-o postare pe Telegram sub imaginile respective.

Putin a fost filmat în China însoţit de ofiţeri cu servieta sa nucleară

Într-o altă înregistrare video, Putin iese de la o întâlnire la Beijing cu ofiţerii de marină filmaţi din nou în urma lui, preşedintele rus schiţând un rictus în timp ce coboară nişte scări Preşedintele american are şi el un astfel de dispozitiv - numit "Nuclear football" (Valiza nucleară). Valiza conţine codurile pe care preşedintele le-ar folosi pentru a autentifica un ordin de lansare a rachetelor nucleare în cazul în care nu s-ar afla la Casa Albă.

Pe acelaşi subiect

Războiul din Ucraina a crescut tensiunile între Moscova şi Washington la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor cubaneze în 1962, în timp ce China încearcă să-şi consolideze arsenalul nuclear pentru a corespunde statutului său de superputere emergentă. Duma de Stat din Rusia a adoptat definitiv, miercuri, legea de revocare a ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare.

În esenţă, servieta reprezintă un instrument de comunicare securizat care face legătura între preşedinte rus şi conducerea militară a ţării, iar cu forţele de rachete prin intermediul reţelei electronice de comandă şi control extrem de secretă "Kazbek". Kazbek sprijină un alt sistem cunoscut sub numele de "Kavkaz". Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, are şi el o servietă nucleară şi ar putea avea una şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.

Imaginile difuzate de canalul de televiziune al armatei ruse Zvezda în 2019 au arătat ceea ce a spus că este una dintre serviete cu o serie de butoane. Într-o secţiune numită "command" există două butoane: un buton alb "launch" (lansare) şi un buton roşu "cancel" (anulare). Servieta este activată de o cartelă specială, potrivit Zvezda.

Putin, vizat de un mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni, efectuează o vizită la Beijing în a doua sa călătorie cunoscută în afara spaţiului ex-sovietic de la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2022. 

Xi Jinping şi Vladimir Putin au sosit împreună la summitul de la Beijing

Summit-ul Belt and Road a început, miercuri, la Beijing, unde Xi Jinping şi Vladimir Putin au sosit împreună. Preşedintele chinez şi preşedintele rus au sosit împreună în sala în care are loc întrunirea. Cei doi au luat locul pe podium, iar preşedintele Xi şi-a început discursul, urmat de Putin.

"A privi dezvoltarea altora ca pe o ameninţare şi interdependenţa economică ca pe un risc nu vă va permite să trăiţi mai bine şi să vă dezvoltaţi mai repede", a afirmat el. Proiectele Belt and Road "acoperă pământul, oceanul, cerul şi internetul. Această reţea a stimulat fluxul de bunuri, capital, tehnologie şi resurse umane între ţările implicate", spune Xi.

El a comparat reţeaua BRI cu vechiul Drum al Mătăsii, invocând imagini ale "caravanelor de cămile şi ale navelor cu vele din epoca trecută". De asemenea, el a spus că gazoductele de fier şi reţelele de tranşare a energiei electrice pot "îndeplini visele multor ţări de a dezvolta tehnologii cu emisii reduse de carbon".

La final, Xi i-a înmânat microfonul preşedintelui rus. Acesta a spus e că, în calitate de cea mai mare ţară din lume, relaţiile Rusiei cu alte ţări sunt importante. De asemenea, el a afirmat că viziunea Rusiei este "în ton" cu planurile Chinei, care urmăreşte cooperarea în loc de rivalitate, o altă încercare voalată de a ataca puterile occidentale, inclusiv SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Imagini rare cu Vladimir Putin însoţit de ofiţeri cu servieta nucleară, în China. A ieşit zâmbind de la negocierile cu Xi