Antena Meniu Search
x

Galerie foto "Împărăteasa terorii" a fost eliberată din închisoare. Fondatoarea unei organizaţii teroriste din anii '70, decenii întregi de teroare, sfârşite în spatele gratiilor

Fusako Shigenobu, fondatoarea uneia dintre cele mai cunoscute organizaţii teroriste din anii '70, a fost eliberată din închisoare, după 20 de ani de detenţie. Ea fusese încarcerată pentru un asediu care a avut loc la ambasada Franţei din Olanda, potrivit The Guardian

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 30.05.2022, 11:20

Cunoscută în trecut ca "împărăteasa terorii", Fusako Shigenobu a fondat Armata Roşie Japoneză, un grup de stânga care de-a lungul timpului a comis atacuri armate în întreaga lume. 

Sâmbătă, Fusako, ajunsă acum la vârsta de 76 de ani a fost eliberată din închisoarea din Tokyo. Ea a fost aşteptată la ieşire de către fiica sa, dar şi mai mulţi susţinători care au venit cu pancarte pe care au scris "O iubim pe Fusako"

„Îmi cer scuze pentru neplăcerile pe care arestarea mea le-a provocat atâtor oameni. A trecut o jumătate de secol, dar ştiu că am provocat daune unor oameni nevinovați care ne erau străini", a declarat Shigenobu după eliberare.

Japoneza este considerată ca fiind cea care a planificat un atac cu mitralieră în anul 1972, pe aeroportul Lod din Tel Aviv, Ierusalim. Atacul de atunci a fost soldat cu moartea a 26 de oameni şi rănirea altor 80. 

Pe acelaşi subiect

Două decenii în spatele gratiilor

Shigenobu a trăit ca fugară în Orientul Mijlociu timp de aproximativ 30 de ani, dar a fost arestat în Osaka în noiembrie 2000, după ce s-a întors în secret în Japonia folosind un pașaport fals și s-a cazat la un hotel deghizat în bărbat.  Fosta angajată a unei companii producătoare de sos de soia a fost condamnată la două decenii după gratii șase ani mai târziu pentru rolul său în asediul ambasadei din Haga din 1974. 

Într-o scrisoare adresată unui reporter în 2017, ea a recunoscut că grupul a eșuat în câteva dintre obiectivele sale. „Speranțele noastre nu s-au împlinit și a ajuns la un sfârșit urât”, a scris ea.

Principalele atacuri planificate de "Împărăteasa terorii"

  • Februarie 1971: Shigenobu înființează Armata Roșie Japoneză în Liban.
  • Mai 1972: Grupul ucide 26 de persoane și rănește 80 într-un atac la aeroportul Lod din Tel Aviv Septembrie 1974: Ambasada Franței este luată cu asalt la Haga. Ambasadorul și alte 10 persoane sunt eliberate în schimbul eliberării unui membru încarcerat
  • August 1975: Peste 50 de ostatici luați la ambasada din Kuala Lumpur
  • Septembrie 1977: Un avion al Japan Airlines este deturnat și forțat să aterizeze forțat în Dhaka, Bangladesh. Guvernul japonez eliberează șase membri și plătește o răscumpărare de 6 milioane de dolari.
  • Aprilie 1988: Cinci morți în bombardamentul Armatei Roșii asupra unui club social al armatei americane din Napoli.
  • Noiembrie 2000: Shigenobu este arestat în Osaka.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » "Împărăteasa terorii" a fost eliberată din închisoare. Fondatoarea unei organizaţii teroriste din anii '70, decenii întregi de teroare, sfârşite în spatele gratiilor