Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Implicațiile deciziei istorice a Curţii Europene de Justiţie, prin care partenerii de acelaşi sex şi copiii lor vor fi recunoscuţi ca o familie

Partenerii de acelaşi sex şi copiii lor vor fi recunoscuţi ca o familie în toate statele membre UE. Este decizia istorică a Curţii Europene de Justiţie, în urma unui caz din Bulgaria unde autorităţile au refuzat să emită certificat de naştere unei fetiţe dintr-un cuplu gay, pe motiv că nu poate avea două mame. În România decizia este primită cu reticenţă. 

de Redactia Observator

la 16.12.2021 , 21:08

Decizia Curţii Europene în cazul Sara schimbă legea. Două femei căsătorite legal în Europa, una din Spania şi celalaltă din Bulgaria, au cerut statului bulgar certificat de naştere pentru fetiţa lor. Autorităţile din Bulgaria au refuzat cererea celor două femei de eliberare a unui certificat de naştere pentru fetiţa lor, pe motiv că un copil nu poate avea două mame. Curtea Europeană de Justiţie spune clar că actul de identitate pentru copil este o obligaţie şi nu contravine identităţii naţionale. 

Kalina Ivanova, mama Sarei: Suntem încântate de decizie şi abia aşteptăm să obţinem documentele Sarei şi în sfârşit să ne vedem familiile după mai bine de doi ani. Este important pentru noi să fim o familie, nu doar în Spania, dar în orice ţară din Europa.

Care erau piedicile în lipsa acestei decizii

Vezi și

Iustina Ionescu, avocat drepturile omului: Lucrul acesta aduce un copil în situaţia de a nu putea călători, de a nu putea să vină să-şi vadă bunicii, de a nu putea să se înregistreze pentru grădiniţă,  pentru diverse beneficii, asigurare de sănătate, să nu poată să-şi facă vaccinurile.

Pe acelaşi subiect

Veneta Limberova, expert juridic: Sara este încă în Spania, se poate muta la Sofia pentru a locui în Bulgaria. Credem că acest caz va avea impact pentru 100.000 de copii. 

Militanţii pentru drepturile persoanelor LGBT susţin că trăim un moment istoric

Teodora Ion, Rotaru, director ACCEPT: Asta înseamnă că orice cuplu gay, orice cuplu de femei lesbiene care trăieşte acum într-un stat membru au dreptul, în acest moment, fără nicio urmă de îndoială, să obţină din partea statului român un act de identitate pentru copilul lor.

România are un precedent în ce priveşte nerespectarea drepturilor cuplurilor de acelaşi sex. Românul Adrian Coman şi americanul Clay Hamilton au vrut să vină în 2012 în România. Răspunsul Biroului Pentru Imigrări a fost că soţul american nu poate obţine reşedinţă aici. Cazul a ajuns acum la CEDO. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri externe » Implicațiile deciziei istorice a Curţii Europene de Justiţie, prin care partenerii de acelaşi sex şi copiii lor vor fi recunoscuţi ca o familie