Antena Meniu Search
x

Ucraina le dă un avertisment ruşilor: "Așteptați-vă la şi mai multe atacuri zilnice cu drone în Moscova. Apărarea aeriană este ineficientă"

Război în Ucraina. Un oficial de la Kiev i-a avertizat pe ruşi să se aștepte la şi mai multe atacuri şi a transmis că apărarea antiaeriană a Moscovei pare incapabilă să-și protejeze cetățenii în timp ce războiul cu drone dintre cele două țări continuă să escaladeze, potrivit Kyiv Post. Un oficial american a declarat săptămâna aceasta pentru CNN că lipsa de progres semnificativ pe front este unul dintre motivele pentru care forțele ucrainene au lovit tot mai des în ultima vreme în interiorul Rusiei.  

de Redactia Observator

la 11.08.2023, 18:37

Ucraina le dă un avertisment ruşilor: "Așteptați-vă la şi mai multe atacuri zilnice cu drone. Apărarea aeriană rusă este ineficientă"
Andrei Iusov - Ukrinform

După o creștere dramatică a atacurilor ucrainene în ultimele săptămâni, Andrei Iusov, purtător de cuvânt al Serviciilor de Informații Militare din Ucraina (HUR), a declarat pentru Kyiv Post că "ideea de securitate este din ce în ce mai strină de locuitorii Moscovei". "Întreaga lume continuă să vadă că sistemul de apărare rusesc și țara care pretinde că este lider pe piața armelor sunt ineficiente, depășite și nu pot răspunde în mod adecvat provocărilor moderne" a adăugat acesta. 

Iusov susţine că acesta este un simptom că Vladimir Putin "continuă să conducă la degradarea sistemului de management al statului". "Poate că această tendință îi va conduce pe locuitorii Moscovei la niște concluzii corecte, dacă să creadă sau nu televiziunea rusă și propaganda rusă și dacă să susțină sau nu în continuare regimul criminal", a transmis el. 

Comentariile lui Iusov au venit la scurt timp după ce vineri dimineață a fost raportată o explozie lângă Moscova. Dronele Ucrainei au ajuns în mod frecvent deasupra Mosccovei și au provocat daune, deși în propoţii mici în comparație cu atacurile în masă ale Rusiei, menţionează Kyiv Post. Cu toate acestea, Iusov a sugerat că acest lucru s-ar putea schimba."Având în vedere dinamica ultimelor luni, numărul, geografia și intensitatea, ar fi logic să presupunem o creștere a atacurilor zilnice."

El a adăugat că există și o anumită justiție în atacurile prin care Ucraina se răzbună. "În urma războiului criminal și a genocidului dus de Putin împotriva Ucrainei, ucrainenii sunt lipsiți de posibilitatea de a folosi transportul aerian. Avioanele și aeroporturile noastre nu funcționează sau sunt distruse. Astăzi, moscoviții pot simți ceva la fel."

Pe acelaşi subiect

Armata rusă acuză Ucraina că este responsabilă de atacul cu drone dejucat la Moscova

Armata rusă a anunţat vineri că a distrus o dronă ucraineană în vestul Moscovei, pe fondul înmulţirii atacurilor de acest tip care vizează capitala rusă, în timp ce spaţiul aerian a fost închis temporar deasupra a două aeroporturi ruse, cu toate sosirile şi plecările suspendate, din cauza a ceea ce agenţia de presă rusă oficială de presă RIA Novosti a spus că au fost zboruri suspecte de drone. 

Ministerul rus al Apărării a informat că mijloacele de război electronic au dezactivat o dronă în partea de vest a oraşului pentru a împiedica "tentativa regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist asupra unei ţinte de pe teritoriul Moscovei". "Drona a fost neutralizată prin mijloace de război electronic şi s-a prăbuşit într-o zonă împădurită în vestul Moscovei", a precizat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, indicând ca drona viza"o instalaţie de pe teritoriul Moscovei", fără a da detalii despre potenţiala ţintă a aparatului.

La rândul său, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat pe Telegram că resturile dronei au căzut într-un parc forestier de pe malul râul Moscova, în partea de nord-vest a oraşului, "fără a provoca victime sau pagube majore". "Serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului", a spus Sobianin.

Potrivit unui jurnalist AFP, poliţia şi serviciile de anchetă se află la faţa locului şi au înconjurat perimetrul în care a căzut fragmentele aparatului cu un dispozitiv de securitate. Traficul rutier este închis în zonă, a precizat agenţia rusă de presă RIA Novosti. Anterior, administraţia aeroportului internaţional Vnukovo din Moscova a declarat că, din "motive independente de voinţa sa", a suspendat temporar operaţiunile la terminal, care au fost reluate înainte de a se raporta doborârea dronei.

Pentru a garanta siguranţa aeriană, mai multe zboruri au fost redirecţionate spre alte aeroporturi din capitala rusă. Spaţiul aerian deasupra aeroportului Vnukovo din Moscova şi de deasupra aeroportului din Kaluga, la aproximativ 150 km sud-vest de capitala rusă, s-a redeschis ulterior, a anunţat agenţia de presă rusă TASS.

Pentru a treia oară în această săptămână sunt doborâte drone deasupra Moscovei

"Începând cu ora (locală) 10:50 (07:50 GMT), restricţiile privind zborurile au fost eliminate. În momentul de faţă, aeroportul funcţionează în mod normal", a comunicat TASS, citând o sursă de la aeroportul Vnukovo. Aeroportul Vnukovo, situat în sudul Moscovei, şi-a suspendat operaţiunile de mai multe ori în ultimele săptămâni din cauza atacurilor cu drone asupra capitalei.

Joi, un incident similar a dus la închiderea temporară a Vnukovo, dar şi a Domodedovo, un alt aeroport din cele trei aeroporturi principale ale Moscovei.  Volodimir Zelenski a avertizat pe 30 iulie că "războiul revine treptat pe teritoriul Rusiei, în centrele sale simbolice şi în bazele sale militare, iar acesta este un proces inevitabil, natural şi absolut corect".

Este pentru a treia oară în această săptămână când drone sunt doborâte deasupra Moscovei, în timp ce atacurile în interiorul teritoriului rusesc se înmulţesc de câteva săptămâni, de obicei fără a provoca pagube sau victime. Atacurile cu drone pe teritoriul Rusiei s-au înmulţit de când o dronă a fost distrusă deasupra Kremlinului în luna mai. Mai târziu, tot în mai, au fost vizate zone civile ale capitalei ruse, iar un cartier de afaceri din Moscova a fost vizat de două ori în trei zile la începutul acestei luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ucraina le dă un avertisment ruşilor: "Așteptați-vă la şi mai multe atacuri zilnice cu drone în Moscova. Apărarea aeriană este ineficientă"