Antena Meniu Search
x

În Londra, românii sunt cea mai mare comunitate de străini

Marea Britanie a devenit casă pentru mai mult de 400 de mii de români. Suntem cea mai numeroasă comunitate de străini de acolo, după polonezi

Vezi și

Marea Britanie a devenit casă pentru mai mult de 400 de mii de români. Suntem cea mai numeroasă comunitate de străini de acolo, după polonezi. Capitala atrage cei mai mulţi imigranţi prin salariile chiar şi de cinci ori mai mari faţă de cele din ţara noastră. În timp ce unii s-au angajat în comerţ sau în construcţii, alţii s-au orientat către propriile afaceri.

Cea mai recentă statistică a britanicilor arată că, în 2017, numărul românilor care lucrează în ţara lor a crescut cu 25 la sută faţă de anul anterior.

Anca Mărculescu, româncă stabilită la Londra: "Cred că aici lumea primeşte o posibilitate, te ajută să poţi să faci ceva, nu-ţi pune piedici."

Într-un mic colţ din Londra, Ancăi i s-a ivit o posibilitate. Aceea de a lucra într-o cofetărie românească, pentru un câştig la care nici măcar nu ar fi visat în România. Două mii de lire pe lună. Toţi cei implicaţi în această afacere sunt români. 

Anca Mărculescu, româncă stabilită la Londra: "Suntem chiar din toată România. Din partea de sud a României, din Bucureşti, din Ardeal, din Moldova."

Jumătate dintre cei care păşesc în cofetăria românească sunt străini.

Anca este plecată de opt ani în Londra, dar speră se întoarcă acasă. Într-o Românie schimbată. 

Traiul din cosmopolita Capitală a Marii Britanii îi atrage pe străini ca un magnet. Pe Toni l-a convins să nu se mai întoarcă acasă. 

Antonio Banu, român stabilit la Londra: "Nu cred că aş putea să fac în ţară ce fac aici, în primul rând cu copiii."

Toni a plecat în străinătate din 2009. Este zugrav, dar şi-a dezvoltat şi un proiect personal care, în curând, îi va rotunji veniturile. Este antrenor de fotbal. În cele mai bune luni a ajuns la câştiguri şi de opt ori mai mari faţă de cele din ţara noastră.

România are al treilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, după Bulgaria şi Letonia, potrivit statisticilor. Este şi motivul pentru care Anca, Toni şi alţi români aleg să trăiască şi să îşi crească copiii la câteva mii de kilometri distanţă de ţara lor.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » În Londra, românii sunt cea mai mare comunitate de străini