Antena Meniu Search
x

Curs valutar

În Statele Unite continuă acţiunile de condamnare a rasismului

În Statele Unite continuă acţiunile de condamnare a rasismului, declanşate acum o lună, după ce afro-americanul George Floyd a murit în timpul arestării sale.

de Redactia Observator

la 28.06.2020 , 11:57

  • După violenţele din primele zile, protestele sunt mai calme.
  • Diferite instituţii şi personalităţi îşi exprimă solidaritatea cu mişcarea antirasistă.

Activiştii cer acum reevaluarea personalităţilor istorice care au susţinut segregarea rasială, dar sunt văzute în continuare drept figuri eroice.

Preşedinte al Statelor Unite în timpul primului război mondial, Woodrow Wilson a pledat pentru autodeterminarea naţiunilor din componenţa imperiilor europene. Dar alte opinii ale sale sunt mai puţin cunoscute în Europa.

El susţinea segregarea rasială şi a interzis primirea tinerilor de culoare în universitatea Princeton, pe care o conducea. Din acest motiv, actuala conducere a universităţii consideră că Şcoala de Politici Publice şi Internaţionale NU mai poate purta numele său.

Vezi și

Jimmy Hill, tatăl unei victime: Vânarea animalelor este interzisă în anumite perioade ale anului, dar se pare că oamenii negri pot fi vânaţi şi ucişi de poliţie în toată durata anului.

După violenţele din primele zile şi demolarea unor monumente considerate rasiste, protestele sunt, acum, mai calme. Asemenea universităţii Princeton, diferite instituţii şi personalităţi îşi exprimă, în felul lor, solidaritatea cu mişcarea antirasistă.

Producătorii serialelor animate "Familia Simpson" şi "Familia mea dementă" nu vor mai apela la actori albi pentru a da voce personajelor de culoare. Unii dintre aceşti actori au renunţat din proprie iniţiativă la rolurile deţinute de câteva decenii.

Pe aceeaşi linie, statul federal Mississippi şi-ar putea schimba drapelul care conţine emblema Confederaţiei Sudiste, susţinătoare a sclaviei, învinse în Războiul de Secesiune.

C.J. Rhodes, pastor: Părinţii şi bunicii mei au fost supuşi terorii şi tiraniei sub acel steag. Pentru mine, ca tânăr locuitor din Mississippi, el reprezintă zilele cele mai întunecate ale statului nostru.

Şi în California există voci care cer ca un aeroport local să nu mai poarte numele legendarului actor John Wayne. Într-un interviu din 1971, eroul filmelor western se exprima jignitor faţă de negri şi indienii americani.

Iar în Franţa, renumita firmă de cosmetice L'Oreal a anunţat că va elimina din denumirea produselor sale cuvinte ca "alb" sau "albire", din solidaritate cu oamenii de culoare, victime ale nedreptăţilor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » În Statele Unite continuă acţiunile de condamnare a rasismului