Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SUA vrea să trimită la fier vechi nave de război aproape noi, în timp ce China își întărește marina: ”Nu le putem folosi”

Amiralul Michael M. Gilday, șeful marinei americane, și-a prezentat planurile pentru anul fiscal 2023 în fața unui comitet al Camerei Reprezentanților. Printre măsurile pe care le-a propus se numără și scoaterea din uz a nouă nave de război, care au o vechime de doar câțiva ani, notează CNN.

de Adrian Popovici

la 12.05.2022 , 14:47

Marina SUA vrea să scoată din uz nouă nave relativ noi care nu pot fi folosite în luptă.
Navă a Marinei SUA - Profimedia

Trei din cele nouă nave care ar urma să fie scoase din uz sunt destinate luptelor în apropierea țărmului și au o vechime de doar trei ani. Din această cauză, planurile amiralului stârnesc controverse.

În ciuda declarațiilor, decizia finală legată de scoaterea din uz a celor nouă nave depinde de membrii Congresului, ei fiind cei care stabilesc alocările bugetare. În plus, o astfel de decizie ar putea fi greu de acceptat de publicul american și asta deoarece unii dintre politicieni subliniază conflictul mocnit cu China și decizia Beijingului de a-și extinde propria flotă militară.

De ce vrea Marina SUA să trimită nave noi la fier vechi

Articolul continuă după reclamă

În fața Congresului, amiralul a explicat că aceste nave au serioase probleme tehnice și că nu pot fi folosite. În acest fel, el a explicat că poate fi făcută o economie de aproximativ 391 milioane de dolari, după cum arată estimările pentru viitorul an fiscal. Cu toate acestea, această sumă nu se apropie de costul de 3,2 miliarde de dolari investiți în construcția ambarcațiunilor.

Pe acelaşi subiect

Analiștii subliniază că prin propunerea de a scoate din uz cele nouă nave, în ciuda faptului că au fost folosite pentru o perioadă limitată de timp, Marina se pune în situația în care trebuie să recunoască că unele dintre ambarcațiunile sale nu sunt pregătite pentru un conflict modern.

Navele au făcut parte din inițiativa de descurajare a Chinei și asta deoarece au fost proiectate să opereze în ape puțin adânci, cum sunt cele ale Mării Chinei de Sud. Dar dezafectarea a nouă nave într-un an pare să fie o recunoaștere a faptului că aceste investiții nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor.

Poziția amiralului este împărtățită și de Adam Smith, șeful comitetului din Camera Reprezentanților: ”Nu le putem folosi, în primul rând pentru că nu sunt gata să facă nimic. În al doilea rând, atunci când sunt gata, ele se strică. Sunt incredibil de scumpe și nu au capacitățile pe care le așteptam. Deci, indiferent de cât de vechi sunt, am cheltuit o mulțime de bani pentru a obține aproape nimic”, a adăugat Adam Smith.

În acest moment, strategia din ultimii ani a Marinei este contestată de unii membrii ai Congresului, printre aceștia și senatorul Jim Inhofe, membru al comitetului care gestionează cheltuielile armatei. ”Cu marina chineză care va ajunge  la 460 de nave până în 2030, erorile Marinei, cum ar fi navele de luptă din zona litorală, trebuie să se oprească. Programele care pot crește și extinde flota noastră trebuie să fie prioritare”, a transmis Jim Inhofe într-un tweet.

Adrian Popovici Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » SUA vrea să trimită la fier vechi nave de război aproape noi, în timp ce China își întărește marina: ”Nu le putem folosi”