Antena Meniu Search
x

Video Incendiile devastatoare continuă să facă ravagii în Grecia. Încă 40 de pompieri români, trimiși să lupte cu flăcările

Grecia nu a scăpat de teroarea incendiilor de vegetaţie. Este a treia zi de luptă cu focul, iar pompierii acţionează neîncetat, atât de la sol, cât şi din aer. Mai multe avioane şi elicoptere survolează focarele şi încearcă să le stingă înainte de a se extinde. Celor 30 de salvatorii români care au fost trimişi în Grecia pentru a da o mână de ajutor, li se vor alătura astăzi, încă 40. O echipă Observator este acolo şi urmăreşte ce se întâmplă în zonele afectate. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 19.07.2023, 14:20

Vezi și

O mănăstire importantă din zona Attica a fost transformată de pompieri într-un adevărat punct de lucru. De aici alimentează cisternele și se îndreaptă mai apoi către incendii.

Se tem însă că focul ar putea ajunge și aici.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Tot aerul este inundat de fum. Un sat din apropiere a fost evacuat, oamenii au fost nevoiți să lase totul în urmă și să plece unde au văzut cu ochii, departe de flăcările înalte. Pompierii fac eforturi pentru a putea ține incendiile sub control, însă vântul puternic nu face decât să aleimenteze acste focuri. Atunci când reușesc să stingă un focar, un altul apare la câțiva kilometri distanță. Sunt și pompieri români care se află în Grecia, iar alți salvatori români urmează să ajungă în Atena și să fie organizați în așa fel încât să-i sprijine pe colegii lor greci.

Incendiile fac ravagii pentru a treia zi la rând în Grecia. Încă 40 de pompieri români, trimiși să lupte cu flăcările

Pe acelaşi subiect

Incendiile face ravagii la vest de capitala Greciei Atena, în timp ce autorităţile se pregătesc pentru un nou val de căldură. Pompieri din toată ţara au fost trimişi pentru a ajuta la lupta împotriva incendiilor şi, între timp, încep să le sosească şi ajutoare şi din alte ţări ale Uniunii Europene, inclusiv din România. Pompierii au raportat că un al treilea focar de incendiu a izbucnit pe insula Rodos, arzând până acum păduri deocamdată departe de zonele rezidenţiale.

Încă 40 de specialişti din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţilor subordonate au plecat miercuri din România spre Grecia şi se vor alătura contingentului format din 40 de pompieri salvatori care sunt deja prepozitionaţi în zona afectată de incendii de pădure. De asemenea, patru avioane trimise din Italia şi Franţa urmau să se alăture miercuri eforturilor se stingere a incendiilor din Grecia.

Condiții extreme încă o săptămână

Incendiile sunt obişnuite în Grecia, dar verile mai calde şi mai uscate au transformat Marea Mediterană într-un adevărat focar fierbinte în ultimii ani. Ministrul Protecţiei Civile, Vassilis Kikilias, a declarat că statul face „eforturi supraomeneşti” pentru a stinge incendiile, dar a avertizat că miercuri condiţiile meteorologice vor fi dificile. „Rămânem la un nivel de alertă ridicat”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Varthakogiannis. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis era aşteptat să viziteze centrul naţional de operaţiuni, pentru a fi informat cu privire la incendii. 

Serviciul meteorologic elen a avertizat asupra unui risc crescut de incendii săptămâna aceasta, în timp ce ţara îşi revine după un prim val de căldură major al acestei veri. Un al doilea val de căldură este prognozat însă să înceapă joi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Incendiile devastatoare continuă să facă ravagii în Grecia. Încă 40 de pompieri români, trimiși să lupte cu flăcările