Antena Meniu Search
x

Video "Parcă arde tot muntele!" Grecia, în a treia zi de luptă cu flăcările. Oamenii lasă în urma lor munca de-o viaţă și fug din calea dezastrului

Grecia se luptă cu incendiile de vegetaţie de trei zile. Pompierii acţionează neîncetat, atât de la sol, cât şi din aer. Mai multe avioane şi elicoptere survolează din aer focarele şi încearcă să le stingă înainte de a se extinde. Inclusiv salvatorii români au fost trimişi pentru a da o mână de ajutor. Mulţi oameni au avut probleme cu respiraţia din cauza fumului dens. Iar zilele următoare nu se anunţă a fi mai uşoare, spun autorităţile. O echipă Observator se află în Grecia şi ne arată imaginile dezastrului.
 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 19.07.2023, 08:22

Vezi și

Flăcările au distrus totul în calea lor.

Pădurile sunt acum făcute scrum, iar episodul înspăimântător pare departe de final. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: Uite cât de repede se extinde totul. Puţin mai devreme era un singur focar, era o singură flacără aici pe munte, acum parcă arde tot muntele. 

Grecia arde. Oamenii lasă în urmă munca de-o viaţă și fug din calea dezastrului

Pe acelaşi subiect

Localnicii privesc cu teamă şi neputinţă cum focul aproape le cuprinde gospodăriile. Unii şi-au făcut curaj şi au fugit din calea dezastrului, lăsând în urmă munca de-o viaţă.

Localnică: Am salvat ce am putut. Am luat cu noi ce am putut, animalele şi nimic altceva. Ce altceva am putea lua în aceste momente? Nu putem face absolut nimic. 

Alţii însă se luptă cu flăcările cum pot şi folosesc furtunul de grădină în speranţa că vor mai putea salva ceva. Situaţia dezolantă a dus însă la o mobilizare de forţe impresionantă. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: Flăcările sunt atât de puternice încât primesc spirijin atât de la sol, cât şi din aer. Sunt avioane şi elicoptere care aruncă cu apă. 

Sute de pompieri, inclusiv români, luptă cu incendiile care pârjolesc Grecia

Tone de apă sunt aruncate din avioane şi elicoptere peste pământul de foc.

Doar ieri, pompierii s-au luptat cu 47 de incendii.

Ioannis Artopoios, purtător de cuvânt pompieri: Toate forţele ţării de Protecţie Civilă se luptă acum cu flăcările pentru a proteja infrastructura, proprietăţiile şi mediul înconjurător. 

Printre aceştia sunt şi salvatorii români. 

Pompier roman: Încercăm să facem faţă situaţiei. Suplimentăm forţe, cât şi tehnică. 

Alte ajutoare vin din partea Italiei şi a Franţei care vor trimite fiecare câte două avioane.

Cu toate acestea...

Ioannis Artopoios, purtător de cuvânt pompieri: Zilele care urmează sunt pericolase când vine vorba de începerea şi extinderea incendiilor. Atenţia noastră, a tuturor, este necesară. 

Zeci de case distruse de flăcări, în Loutraki

Una dintre cele mai grele lupte se dă în Loutraki, unde, incendiul izbucnit într-o pădure de pini, este răspândit de vânt spre zonele locuite, inclusiv în apropiera unei rafinării. Tot aici, zeci de case au fost distruse de flăcări. Numărul de urgenţă a transmis în timpul zilei mesaje localnicilor şi a fost declarată stare de urgenţă. Riscul incendiilor este ridicat astăzi în aceleaşi regiuni, când au fost raportate 81 de focare. Anumite porţiuni ale şoselei care leagă Atena de Corint au fost închise, anunţă autorităţile. În apropiere de Mandra, o mănăstire a fost cu greu evacuată. Călugăriţele au fost implorate de poliţişti să părăsească zona în timp ce flăcările se apropiau rapid.

Căldura i-a determinat şi pe Gardienii de la Acropola din Atena şi de la alte situri arheologice din Grecia să-şi oprească activitatea timp de patru ore pe zi începând de mâine. Măsura se va aplica între 16.00 şi 20.00, până duminică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » "Parcă arde tot muntele!" Grecia, în a treia zi de luptă cu flăcările. Oamenii lasă în urma lor munca de-o viaţă și fug din calea dezastrului