Antena Meniu Search
x

Galerie foto Incendiu uriaș în portul Iskenderun din Turcia. Sute de containere au luat foc după cutremurele devastatoare

Zeci de containere ard în continuare pentru a doua zi în portul turcesc Iskenderun, după cutremurele care au devastat Turcia și Siria, transmite AFP.

de Redactia Observator

la 07.02.2023, 15:38

Incendiul din portul internațional Iskenderun a făcut ravagii de luni, la ora locală 17:00, când unul dintre containerele s-a răsturnat din cauza replicilor ce au urmat cutremurului înfiorător cu magnitudinea de 7.8 și a luat foc, a informat cotidianul Hurriyet. Pe imaginile difuzate de canalul de știri NTV se puteau observa coloane dense de fum negru, pe măsură ce tot mai multe containere erau mistuite de flăcări. Pompierii au încercat să stingă focul luni noaptea, însă nu au reușit. Autoritățile turce au trimis inclusiv o navă din gardă de coastă pentru a ajuta la stingerea incendiului.

Sealand, o divizie a companiei de transport Maersk, a precizat marți într-un comunicat de presă că au avut loc "daune semnificative aduse infrastructurii logistice și de transport din jurul epicentrului Pazarcik, Kahramanmaraș, inclusiv în portul Iskenderun". Reprezentanții companiei au adăugat că toate operațiunile vor înceta în port până la noi ordine din cauza "daunelor structurale severe". Provincia turcă Hatay, de la granița cu Siria, este una dintre cele mai grav afectate de seismele ce au ucis mii de persoane și au rănit alte zeci de mii.

Imagini din dronă arată catastrofa din Turcia şi Siria

Bilanțul deceselor provocate de cutremurele din Turcia şi Siria a trecut de 5.000, dintre care 3.400 în Turcia și cel puțin 1.500 în Siria. 6.000 de clădiri au fost distruse aproape doar pe teritoriul Turciei, încă nu se ştie numărul celor din Siria. Oamenii prinși sub dărâmături cer disperaţi ajutor, dar în multe situaţii nu există nimeni care să le răspundă, mai ales că pe durata nopţii salvatorii nu au putut interveni, relatează BBC.

Un jurnalist turc a declarat pentru BBC că oamenii prinşi dărâmături trimit presei mesaje, filmări şi locaţia în care se află. "Sunt încă oameni sub clădirile prăbușite, au nevoie de ajutor", a povestit Ibrahim Haskologlu, originar din Malatya - o zonă puternic afectată de cutremurele de ieri.

Jurnalistul a spus pentru BBC News că oamenii îi trimit lui și altor jurnalişti filmări, mesaje vocale și locațiile în care se află de sub dărâmături. Ei ne spun unde se află prinşi și noi nu putem face nimic, spune Haskologlu. Potrivit acestuia, Turcia are nevoie de tot ajutorul internațional pe care îl poate primi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Incendiu uriaș în portul Iskenderun din Turcia. Sute de containere au luat foc după cutremurele devastatoare