Antena Meniu Search
x

Incendiul din apropierea centralei Cernobîl este 'sub control'

Incendiul de vegetație care a izbucnit marți în Ucraina în apropierea centralei de la Cernobîl, scena celui mai mare dezastru nuclear civil în 1986, este 'sub control', au anunțat miercuri dimineață responsabili ai Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență de la Kiev

Incendiul de vegetație care a izbucnit marți în Ucraina în apropierea centralei de la Cernobîl, scena celui mai mare dezastru nuclear civil în 1986, este 'sub control', au anunțat miercuri dimineață responsabili ai Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență de la Kiev

'La ora locală 06.00 (03.00 GMT), frontul de foc a fost restrâns și oprit. Situația este sub control. Lucrările de stingere a focului continuă', a indicat acest serviciu într-un comunicat.

Incendiul s-a declanșat marți, în jurul orei locale 12.45 (09.45GMT), și s-a propagat pe o suprafață de aproape 320 de hectare, potrivit serviciului citat.

Un număr de 305 de persoane au fost mobilizate în lupta cu flăcările, plus zeci de autospeciale, trei avioane și două elicoptere.

Poliția ucraineană a precizat în noaptea de marți spre miercuri că a procedat la evacuarea mai multor locuitori din această zonă.

'În mai multe sate, în special la Lubianke și Ilințah, sunt oameni care trăiesc ilegal. Membri ai poliției din zona centralei i-au evacuat într-un loc mai sigur. Bunurile lor și animalele de pe lângă casă au fost de asemenea evacuate', a indicat, într-un comunicat, serviciul de presă al poliției ucrainene.

Autoritățile ucrainene au încercat încă de marți să asigure că situația este sub control și că nu prezintă niciun pericol.

Premierul Arseni Iațeniuk s-a deplasat la fața locului, la sute de kilometri de Kiev, pentru a se întâlni cu pompierii.

'Serviciile noastre pentru situații de urgență fac totul pentru a opri extinderea incendiului', a declarat el la revenirea sa la Kiev.

Chiar dacă incendiul nu a fost încă stins în totalitate, autoritățile ucrainene dau asigurări că nivelul de radiație se încadrează în limitele normale și că nu s-a schimbat.

'Nivelurile de radiație la Kiev și în regiunea Kievului sunt stabile', susține Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență.

Puține informații au fost dezvăluite cu privire la posibila cauză a incendiului. Dar ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a indicat pe pagina sa de Facebook că ipoteza unui incendiu criminal nu este exclusă, fără să ofere detalii.

Explozia reactorului nr. 4 de la centrala Cernobîl în 1986 a contaminat o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia și Belarus, pe atunci republici în cadrul URSS.

Ucraina a marcat duminică 29 de ani de la dezastrul nuclear, pe fondul dezbaterilor ce persistă privind bilanțul uman al catastrofei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » Incendiul din apropierea centralei Cernobîl este 'sub control'