Antena Meniu Search
x

Video Incendiul din Valencia: bilanțul a ajuns la cel puțin 10 morți și 15 răniți. Blocurile care au luat foc, administrate de o româncă

Incendiu înfricoşător în Valencia, unde trăiesc şi aproape 100.000 de români. Două blocuri-turn, administrate de o româncă, au fost cuprinse de flăcări de sus până jos aseară. În infernul de foc, 400 de oameni ţipau, iar părinţi disperaţi nu îşi găseau copiii. A urmat o operaţiune de salvare dramatică. Bilanţul este, însă, grav. Cel puţin 10 morţi şi 15 răniţi. Deocamdată nu sunt informaţii că printre victime sunt români. 

de Redactia Observator

la 23.02.2024, 19:32

Vezi și

Liniştea nopţii din luxosul cartier Campanar a fost spartă de strigătele disperate ale oamenilor captivi între flăcările enorme. Zeci de locatari au ieşit pe fereastră din apartamentele de foc - pompierii au ridicat scări pe care să coboare. Oamenii au ieşit din mijlocul incendiului, iar pompierii i-au luat în braţe şi i-au coborât cu nacela. 

Abia după ce s-au asigurat că nu mai este nimeni în clădire, pompierii s-au gândit şi la viaţa lor. Un militar înconjurat de flăcări a sărit în gol de la zeci de metri înălţime. 

Incendiul din Valencia a izbucnit într-un apartament de la etajul cinci

 În mai puţin de 10 minute, limbi imense de foc se întindeau pe tot blocul înalt de aproape 50 de metri. De la locul dezastrului, zeci de jurnalişti au făcut transmisiuni în direct. Printre ei, şi o româncă, Anca Albert, care lucrează la o televiziune locală.

Pe acelaşi subiect
  • Anca Albert, jurnalistă din Valencia: Vântul puternic smulgea bucăți din izolația clădirii, bucăți arzând, și le arunca foarte departe. Nu se putea respira, erau flăcări foarte mari. Lacrimi de disperare, erau oameni care aveau atacuri de anxietate. Au fost 22 de forțe de intervenție numai maișini de pompieri plus toate forțele de pompieri civili, apoi a fost adusă de lângă Valencia unitatea militară de intervenție, o unitate specială. Guvernul a trimis din Madrid o altă unitate militară de elită de intervenție.

Prin foc şi fum gros, oamenii care fugeau de moarte s-au pierdut unii de alţii

Părinţi care şi-au scăpat copiii din mână ori iubiţi care nu şi-au mai găseau partenerul. 

  • Femeie: Le-am spus fiicei mele şi soacrei să iasă. Erau oameni care au rămas înăuntru.
  • Martor: A fost o nebunie.Oameni care plângeau. În casă aveam pisica. Le-a ars casa. Sărmana mea fiică, nu are unde să se ducă!

Vântul bătea cu peste 60 de kilometri pe oră şi a alimentat vâlvătaia infernală care mistuia cele două blocuri administrate de românca Adriana Banu. Femeia, care abia se mai ţinea pe picioare, a fost prima interogată de poliţişti.

  • Adriana Banu, românca ce administrează ansambul: M-a anunţat vecinul de la clădirea de lângă că a luat foc. Am anunţat pompierii, dar pompierii ne-au zis că au fost sunaţi şi că sunt pe drum. Totul s-a întâmplat foarte repede, nu este instalaţie de gaz şi atunci nu înţeleg cum... Nu ştim care ar putea fi cauza. În acel apartament nu locuia nimeni! 

Autorităţile din Valencia au reacţionat cu o rapiditate impresionantă

Lângă blocurile care încă fumegau a fost ridicat un spital de campanie pentru răniţi. Dezvoltatorul imobiliar care a construit clădirile acum 16 ani garanta locuinţe sigure. Pompierii au constatat, însă, că flăcările s-au răspândit cu viteză pe fațadele acoperite cu poliuretan, un burete extrem de inflamabil. 

  • Locatar: Din primul moment, focul s-a propagat prin ferestre, pe faţadă, flăcările ieşeau pe toate părţile, iar balconul a fost înghiţit în totalitate! 

Blocurile-turn futuriste deveniseră un reper pentru Valencia. Dezvoltatorul imobiliar a dat, însă, faliment, la cinci ani după ce a vândut toate apartamentele, care costau de la 300.000 de euro în sus.

Toate locuinţele de lux au fost afectate de incendiu. Pompierii au răcit blocurile aproape 24 de ore înainte să poată intra ca să înceapă ancheta. Autorităţile au anunţat trei zile de doliu naţional în memoria victimelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Incendiul din Valencia: bilanțul a ajuns la cel puțin 10 morți și 15 răniți. Blocurile care au luat foc, administrate de o româncă