Antena Meniu Search
x

Video Încoronarea Regelui Charles: patru ţări îi cer să prezinte scuze şi să le înapoieze artefactele

Mai sunt doar două zile până la Încoronarea Regelui Charles, dar dincolo de fast şi petreceri, membrii familiei regale trebuie să facă faţă la o mulţime de probleme. De la cele mai mici, cum ar fi faptul că nepotul Camillei, care are un rol important în timpul ceremoniei, şi-a rupt mâna şi până la unele de anvergură, cum ar fi protestele grupărilor anti-monarhie sau cererile indigenilor din commonwealth care speră să obţină de la Rege scuze, despăgubiri şi chiar independenţa. 

de Redactia Observator

la 04.05.2023, 14:31

Vezi și

Mii de oaspeţi, printre care şi celebrul cântăreţ Lionel Richie, au ajuns miercuri la Palatul Buckingham. Cu doar câteva zile înainte de încoronare, cuplul regal a organizat prima petrecere în grădină. Lionel Richie este unul artiştii de marcă anunţaţi pentru evenimentul de sâmbătă.

Lionel Richie, cântăreţ: Sunt Oscarurile, sunt Grammy-urile şi apoi este Încoronarea, adică sincer, asta nu se întâmplă în fiecare zi. Sunt încântat de asta? Categoric! 

Regina Camilla a purtat la petrecerea o rochie bleumarin cu guler alb creată de Bruce Oldfield, acelaşi stilist care a creat şi ţinuta pentru Încoronare. Un detaliu care a atras atenţa curioşilor a fost Şi faptul că, unul dintre nepoţii Camillei, are mâna în ghips. Băiatul, în vârstă de 13 ani, care în timpul evenimentului de sâmbătă ar trebui să participe activ ar fi avut un accident cu bicicletă.

Londra, decorată de sărbătoare

Pe acelaşi subiect

Şi capitala Marii Britanii este pregătită pentru petrecere. În aşteptarea evenimentelor publice, mii de steaguri au fost arborate pe marile bulevarde, iar faimosul Big Ben s-a pregătit cu un spectacol propriu, acesta are loc în fiecare seară a acestei săptămâni, timp de câteva ore, spre bucuria turiştilor.

Încoronarea este un eveniment şi pentru ţările din Commonwealth. Indigenii din 12 ţări consideră că Regele Charles al treilea va aduce o schimbare în monarhia Britanică.

Care sunt nemulţumirile oamenilor

Într-o scrisoare comună semnată, printre altele, de Noua Zeelandă, Australia, Canada şi Jamaica, se solicită ca regele să ceară public scuze, să ofere reparaţii băneşti şi să înapoieze artefacte aflate în acest moment la Londra.

Sunt readuse astfel în atenţia autorităţilor britanice tendinţele de separare ale unora dintre fostele ţări colonialiste. Jamaica, de exemplu, a început deja pregătirile pentru un referendum şi spun că până în 2024 ţara va fi independentă. Iar în Canada, trei din cinci cetăţeni sunt împotriva recunoaşterii lui Charles ca rege. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Încoronarea Regelui Charles: patru ţări îi cer să prezinte scuze şi să le înapoieze artefactele