Foto "Indicii profund tulburătoare": Coreea de Nord pare că a repornit programul nuclear, arată un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică
Regimul de la Phenian pare că a repornit programul de producere a plutoniului, un element chimic radioactiv folosit în fabricarea armelor nucleare, bănuiește Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA), organizație sub egida ONU.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a mai avut acces în Coreea de Nord de când Phenianul a expulzat inspectorii, în 2009. Țara a continuat apoi programul ei arme nucleare și, de curând, pare că a reluat testele atomice criticate la nivel internațional.
Ultimul experiment nuclear al regimului nord-coreean a fost în 2017. AIEA monitorizează acum Coreea de Nord de la distanță, în mare parte prin imagini prin satelit. "Nu au existat indicii privind funcționarea reactorului de la începutul lunii decembrie 2018 și până la începutul lunii iulie 2021", se menționează în raportul AIEA despre reactorul de 5 megawați de la Yongbyon, un complex nuclear aflat în centrul programului nuclear al Coreei de Nord. "Cu toate acestea, de la începutul lunii iulie 2021 au existat indicii, inclusiv prin evacuarea apei de răcire, în concordanță cu funcționarea reactorului", au explicat specialiștii organizației, potrivit The Guardian.
Experții ONU au indicii "profund tulburătoare"
Agenția Internațională pentru Energie Atomică emite raportul ei anual înainte de reuniunea statelor sale membre, postându-l online, fără anunț. Oficiali ai AIEA au declarat, în iunie, că există suspiciuni la Yongbyon despre posibile lucrări de reprocesare pentru separarea plutoniului de combustibilul uzat al reactorului, care ar putea fi utilizat în armele nucleare.
Raportul de vineri a precizat că durata operațiunii - de cinci luni, de la jumătatea lunii februarie până la începutul lunii iulie - sugerează că se manipulează un lot complet de combustibil uzat, spre deosebire de timpul mai scurt necesar pentru tratarea sau întreținerea deșeurilor. "Noile indicii privind funcționarea reactorului de 5 MW (e) și a laboratorului de radiochimie (reprocesare) sunt profund tulburătoare", au apreciat experții ONU. Mai mult, există suspiciuni privind activități miniere la o mină de uraniu la Pyongsan.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰