INFORMAŢII SECRETE despre ce s-a întâmplat de fapt în Turcia în noaptea puciului ies la iveală. Cum a evitat moartea de două ori preşedintele Erdogan. FOTO, VIDEO
Noi informaţii despre ce s-a întâmplat de fapt în noaptea de vineri spre sâmbătă, când în Turcia a avut loc o tentativă de lovitură de stat, ies la iveală. Viaţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost pusă în pericol de mai multe ori în noaptea groazei.
Noi informaţii despre ce s-a întâmplat de fapt în noaptea de vineri spre sâmbătă, când în Turcia a avut loc o tentativă de lovitură de stat, ies la iveală. Viaţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost pusă în pericol de mai multe ori în noaptea groazei.
Reţelele de socializare au fost invadate vineri seară de imaginile unor avioane de luptă F-16 care survolau oraşele Istanbul şi Ankara, dând naştere unor momente de panică.
De unde a fost condus complotul
Potrivit presei internaţionale, mai multe avioane de luptă au decolat în acea noapte de la baza aviatică Akinci, aflată la circa 50 de kilometri nord-vest de Ankara şi care se pare că a fost de fapt centrul de unde a fost condusă partea aviatică a complotului.
Avioanele F-16 pilotate de rebeli au survolat la altitudine joasă Istanbulul şi Ankara în mod repetat, în timpul haosului din noaptea de vineri spre sâmbătă. Zgomotul provocat de acestea a spart geamuri şi a speriat civilii.
Cel puţin 15 piloţi au fost implicaţi, la ordine unui comandant rebel. De asemenea, şeful forţelor armate, Hulusi Akar, a fost ţinut ostatic la bază în timpul tentativei de lovitură de stat, dar a fost salvat în cele din urmă.
Viaţa lui Erdogan, pusă în pericol
Şi avionul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost vizat de două avioane de luptă F-16, în timp ce se întorcea de la Marmaris la Istanbul.
“Cel puţin două F-16 au hărţuit avionul lui Erdogan în timp ce acesta era în aer, în drum spre Istanbul. Şi-au fixat ţintele pe avionul său şi pe alte două F-16 care îl apărau”, a declarat un fost ofiţer, la curent cu incidentul. “Rămâne un mister de ce nu au tras”, a adăugat el.
Un înalt oficial turc a confirmat că aeronava a fost vizată de două aparate de luptă comandate de un grup de pucişti.
Site-urile de urmărire a zborurile au arătat că un avion Gulfstream IV, tipul folosit de Guvernul turc, a decolat de pe aeroportul Dalaman, aflat la circa o oră şi un sfert cu maşina de Marmaris, vineri, în jurul orei locale şi a României 1.40.
Ulterior, acesta a survolat o perioadă de timp zona de la sud de Istanbul, în timp ce, potrivit martorilor, pe aeroportul Ataturk se auzeau încă focuri de armă. În cele din urmă a aterizat în siguranţă.
Ce rol a jucat baza NATO de la Incirlik
Aeronave militare care au decolat de la o altă bază aeriană, Eskisehir, aflată la vest de Ankara, au fost ridicate de la sol pentru a bombarda Akinci şi a încerca să îi oprească pe rebeli.
Cu toate acestea, avioanele puciste au putut să îşi continue zborul pe tot parcursul nopţii, fiind alimentate în aer de un avion-cisternă.
Acest avion-cisternă decolase de la baza Incirlik din sudul Turciei, care este folosită de coaliţia condusă de SUA pentru a bombarda organizaţia Stat Islamic din Siria şi Irak.
Comandantul Incirlik a fost reţinut duminică pentru complicitate în baza noilor informaţii.
Ce s-a întâmplat în staţiunea Marmaris
Viaţa preşedintelui Turciei a fost vizată se pare şi în momentul în care acesta se afla la hotelul din staţiunea Marmaris.
La aterizarea la Istanbul, Recep Tayyip Erdogan a declarat că puciştii au încercat să îl atace în staţiunea Marmaris şi că au bombardat hotelul în care fusese cazat la puţin timp după ce el a reuşit să plece.
Potrivit CNN Turk, circa 25 de militari au coborât pe sfori din elicoptere, trăgând, la hotelul din Marmaris de unde please Erdogan.
Nici premierul Binali Yildirim nu a scăpat de complotul puciştilor. El a fost vizat direct la Istanbul în timpul puciului, dar a reuşit să scape la limită, a precizat un oficial, fără a oferi alte detalii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰