Antena Meniu Search
x

Iohannis, la Summitul Global Food Security din New York: România a fost în prima linie a răspunsului la criza cauzată de Rusia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la Summitul Global Food Security, găzduit de Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, desfăşurat la New York, că, alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală, şi că securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională, mai ales în sensul găsirii de soluţii concrete, iar România face deja acest lucru. El a precizat că România a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei.

de Redactia Observator

la 20.09.2022, 23:10

Președintele Klaus Iohannis
Iohannis, la Summitul Global Food Security din New York: România a fost în prima linie a răspunsului la criza cauzată de Rusia - Profimedia Images (arhivă)

”Apreciez iniţiativa de care au dat dovadă Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au făcut eforturi consistente pentru a contracara numeroasele consecinţe ale războiului brutal şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală, în special pentru partenerii noştri africani. Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională, mai ales în sensul găsirii unor soluţii concrete. România face deja acest lucru. Practic, ca stat membru al NATO şi UE cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, România a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a subliniat importanța României pentru tranzitul cerealelor din Ucraina

El a amintit că, pe lângă sprijinirea a peste 2,3 milioane de refugiaţi ucraineni care ne-au trecut frontiera şi acordarea de ajutoare umanitare semnificative, o componentă cheie a susţinerii hotărâte şi responsabile a României pentru Ucraina a fost facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene.

”De la începutul invaziei, Portul românesc Constanţa, de la Marea Neagră, şi porturile noastre de la Dunăre au devenit principale porţi de acces pentru exportul de cereale ucrainene în străinătate. Peste 4 milioane de tone de cereale au tranzitat deja România, reprezentând 60% din cerealele exportate de Ucraina. Pentru a face posibil acest lucru, România a accelerat tranzitul către diferite părţi ale lumii”, a precizat Iohannis.

Preşedintele a adăugat că, în termeni ai acţiunii multilaterale, România a facilitat rapid prezenţa Programului Alimentar al Naţiunilor Unite şi a oferit o contribuţie voluntară la Fondul Naţiunilor Unite de reacţie rapidă în cazuri de urgenţă, răspunzând apelului Secretarului General Guterres, pentru a combate foametea.

”La crizele suprapuse cu care ne confruntăm vom reuşi să găsim soluţii reale numai rămânând uniţi şi susţinând iniţiative precum Summitul de astăzi privind securitatea alimentară. De aceea reafirm angajamentul deplin al României pentru a-şi îndeplini aceste responsabilităţi”, a încheiat Klaus Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Iohannis, la Summitul Global Food Security din New York: România a fost în prima linie a răspunsului la criza cauzată de Rusia