Antena Meniu Search
x

Israel a atacat Iran. Cu cât s-a scumpit petrolul după operaţiunea "limitată"

Israel a atacat Iran. Ambele țări au confirmat atacul prin declarații anonime pentru presa occidentală, dar Teheranul spune că operaţiunea a fost slabă şi limitată, s-au folosit doar drone fără a produce pagube semnficative. Bursele asiatice au scăzut iar petrolul s-a scumpit.

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 10:36

Iran atacat de Israel. Cu cât s-a scumpit petrolul după operaţiunea "limitată"
Iran atacat de Israel. Cu cât s-a scumpit petrolul după operaţiunea "limitată" - Profimedia

Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările cu privire la un conflict regional mai amplu care ar putea pune în pericol aprovizionarea cu petrol, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

Atac limitat al Israelului în Iran

Cu toate acestea, amploarea evoluţiilor de pe pieţele bursiere a fost oarecum limitată după ce au apărut detalii că atacul Israelului a fost unul limitat iar oficialii iranieni au dezminţit că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării.

Indicele MSCI care regrupează acţiunile din Asia-Pacific a scăzut cu 2%, după ce anterior a coborât cu până la 2,6%, iar cotaţiile futures pentru acţiunile americane erau în scădere cu 1%. Indicele Nikkei al bursei japoneze era în scădere cu 2,4%, în timp ce bursa din Taiwan a scăzut cu 3,5% iar indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a pierdut 1,2%.

Pe acelaşi subiect

În schimb, randamentele pentru obligaţiunile americane pe termen lung au scăzut cu nouă puncte de bază, până la 4,5567%, după ce anterior au scăzut cu până la 15 puncte de bază. Yenul japonez s-a apreciat cu până la 0,7% în raport cu dolarul în timp ce francul elveţian s-a apreciat cu 0,6% în raport cu dolarul. Uncia de aur s-a apreciat cu până la 1,7% până la 2.417,59 dolari, apropiindu-se de maximumul istoric de 2.431,29 dolari atins săptămâna trecută.

Cu cât s-a scumpit petrolul 

Cotaţiile futures la ţiţeiul Brent au urcat cu până la 4,2% pe fondul îngrijorărilor că livrările din Orientul Mijlociu ar putea fi perturbate, însă ultima dată erau în creştere cu 2,4% până la 89,22 dolari per baril. Iranul este al treilea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol. Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a anunţat ABC News joi seara, citând un înalt oficial american.

"Lipsa de claritate cu privire la care va fi următoarea mişcare a Iranului îi va ţine pe investitori în tensiune iar pieţele vor rămâne volatile, într-un moment în care investitorii se confruntă şi cu o inflaţie semnificativă precum şi cu incertitudini privind dobânzile", spune Vasu Menon, responsabil pentru strategia de investiţii la OCBC.

Israelul a declarat că va răspunde atacului iranian, iar în replică Teheranul a ridicat tonul avertismentelor şi a asigurat, la rândul său, că va lua măsuri împotriva unei eventuale represalii israeliene. Iranul a avertizat joi că şi-ar putea revizui "doctrina nucleară" - care până acum prevedea o utilizare exclusiv civilă a acestei energii - dacă Israelul ameninţă să-i atace centrele atomice. 

S&P a retrogradat Israelul

 Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A plus", în contextul escaladării riscurilor geopolitice în Orientul Mijlociu. "A plus" este a cincea notă din categoria investment grade. Însă perspectiva asociată ratingului Israelului este una "negativă", ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă.

"Recenta intensificare a confruntării cu Iranul amplifică riscurile geopolitice şi aşa ridicate pentru Israel", subliniază S&P. Potrivit agenţiei de evaluare, chiar dacă un conflict regional mai amplu va fi evitat, războiul dintre Israel şi Hamas pare să continue pe întreg parcursul acestui an, faţă de presupunerea anterioară că activităţile militare nu vor dura mai mult de şase luni.

S&P se aşteaptă ca deficitul guvernamental al Israelului să se agraveze până la 8% din PIB în 2024, în principal din cauza cheltuielilor militare mai mari. Este posibil ca deficitele bugetare mari să persiste pe termen mediu iar datoria generală ar putea urca până la 66% din PIB în 2026, a avertizat agenţia de evaluare.

Comunicatul de la S&P a fost publicat în noaptea de joi spre vineri, cu câteva ore înainte ca Israelul să lanseze un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.

Toate cele trei mari agenţii de rating au lansat avertismente cu privire la calificativul atribuit Israelului, de la debutul războiului cu Hamas în luna octombrie a anului trecut, care pune presiune asupra bugetului Israelului. Agenţia Moody's Investors Service a fost prima care în luna februarie a retrogradat Israelul până la "A2" cu perspectivă negativă, a şasea notă din categoria investment grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Stiri externe » Israel a atacat Iran. Cu cât s-a scumpit petrolul după operaţiunea "limitată"