Antena Meniu Search
x

Iranul a trecut la executarea protestatarilor în public. Un tânăr a fost spânzurat de o macara

Autoritățile din Iran au început execuțiile publice în urma protestelor la adresa legilor islamice care au escaladat în manifestații la adresa regimului de la Teheran. Majidreza Rahnavard, un tânăr de 23 de ani, a fost spânzurat luni în public de o macara, în nord-estul țării. A fost acuzat că a ucis doi membri ai unei forțe paramilitare în orașul Mashhad, relatează The New York Times

de Redactia Observator

la 13.12.2022, 11:47

Imagini obținute de la agenția iraniană de știri de stat Mizan pe 12 decembrie 2022 arată execuția publică a lui Majidreza Rahnavard, în orașul iranian Mashhad. Aceasta este a doua execuție în Iran legată de protestele izbucnite acum 3 luni. Agenția a scris că "Majidreza Rahnavard a fost condamnat la moarte pe 29 noiembrie pentru că a ucis doi agenți de pază cu un cuțit și a rănit alte patru persoane". El a fost arestat pe 19 noiembrie în timp ce încerca să fugă din țară. 

Aceasta ar fi a doua execuție a unui protestatar de când Republica Islamică a început o represiune împotriva demonstrațiilor antiguvernamentale care au izbucnit pentru prima dată în septembrie. Majidreza Rahnavard a fost spânzurat "în public în prezența unui grup de oameni" din oraș, potrivit agenției. Mizan a postat imagini cu tânărul care avea capul acoperit și atârna noaptea de o frânghie legată de o macara.

Rahnavard a fost acuzat că a înjunghiat mortal doi membri ai miliției Basij - formată din voluntari civili - care aparține de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice și că a rănit alte patru persoane luna trecută. Un tribunal l-a condamnat pentru "moharebeh" sau "război împotriva lui Dumnezeu", a raportat agenția.

Mashhad a fost scena unor proteste furioase în ultimele trei luni, aici protestatarii au cerut căderea regimului. Protestele au izbucnit în septembrie, după ce tânără Mahsa Amini a murit în custodia poliției de moravuri, arestată pentru că nu purta hijabul sau vălul islamic după cum spune legea. 

Pe acelaşi subiect

Există un risc serios de "execuție în masă a protestatarilor" în Iran

Rahnavard face parte din cele 11 persoane condamnate la moarte după ce au protestat în stradă, potrivit Iran Human Rights, o organizație neguvernamentală cu sediul la Oslo. Pe 8 decembrie, Iranul a executat un bărbat acuzat că a atacat cu o macetă un membru al miliției Basij după ce a blocat traficul pe un bulevard din Teheran în timpul protestelor care zguduie ţara de aproape trei luni. Tânărul se numea Mohsen Shekari şi avea 23 de ani.

Execuțiile rapide sunt considerate o formă de represiune și o încercare de a intimida protestatarii care au cerut căderea republicii islamice. Cel puțin 458 de persoane, inclusiv 63 de copii, au fost ucise iar alte câteva mii ar fi fost arestate la nivel național în timpul protestelor potrivit ONG-ului Iran Human Rights.

Potrivit Mizan, Rahnavard a fost judecat la un tribunal în prezența avocaților săi, martorilor și a "membrii familiei martirilor", referindu-se la rudele victimelor, într-un proces care a început pe 29 noiembrie. Agenția susține că Rahnavard a mărturisit că a făcut o greșeală și că a ajuns la concluzia că protestatarii au gresit. Activiștii și personalități publice iraniene au numit procesul un simulacru și au spus că lui Rahnavard i s-a refuzat un proces corect.

"Majidreza Rahnavard a fost condamnat la moarte pe baza unor mărturisiri forțate, după un proces extrem de inechitabil și un proces spectacol. Există un risc serios de execuție în masă a protestatarilor", a declarat Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul al Iran Human Rights. Rahnavard a fost vizitat în închisoare de mama lui, dar femeii nu i s-a spus că va fi executat.

Human Rights Activist News Agency, un site al opoziției iraniene cu sediul în Statele Unite, a informat că Rahnavard avea 23 de ani și că lucra într-un magazin de fructe din Mashhad înainte de arestare.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat luni că Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni Gărzilor Revoluționare. "Îi vizăm în special pe cei care sunt responsabili pentru execuții și de violența împotriva oamenilor nevinovați", a declara Baerbock la Bruxelles.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Iranul a trecut la executarea protestatarilor în public. Un tânăr a fost spânzurat de o macara