Antena Meniu Search
x

Gruparea teroristă ISIS, alungată din Irak

Şeful Guvernului de la Bagdad a anunţat eliberarea ultimelor localităţi irakiene controlate de Statul Islamic şi victoria totală asupra organizaţiei teroriste.

Vezi și

Zi istorică în Irak! Şeful Guvernului de la Bagdad a anunţat eliberarea ultimelor localităţi irakiene controlate de Statul Islamic şi victoria totală asupra organizaţiei teroriste. Luptele au durat trei ani şi jumătate, iar forţele irakiene au beneficiat de sprijinul militar al coaliţiei conduse de Statele Unite.

Premierul irakian a făcut anunţul solemn înconjurat de comandanţi din toate ramurile forţelor armate. Haider al-Abadi a adăugat că irakienii, şi mai ales militarii, trebuie să fie mândri de victoria obţinută cu atâtea sacrificii şi că ziua de 10 decembrie va fi, de acum înainte, sărbătoare naţională în Irak.

Discursul premierului a fost urmat de manifestaţii de bucurie pe străzile din Bagdad. Comandanţii armatei au confirmat, ulterior, că operaţiile militare s-au încheiat, iar forţele guvernamentale irakiene deţin controlul total asupra frontierei cu Siria.

Statul Islamic a reuşit să controleze aproape o treime din Irak, inclusiv marele oraş Mosul, după o ofensivă fulgerătoare din vara anului 2014. De atunci, irakienii şi aliaţii lor occidentali au recucerit, pas cu pas, teritoriile pierdute.

Conducerea de la Bagdad se va confrunta acum cu misiunea, la fel de dificilă, a reconstrucţiei, în condiţiile în care aproape trei milioane de irakieni şi-au părăsit locuinţele din zonele de conflict.

Iar analiştii militari avertizează că Statul Islamic se poate regrupa pentru a comite atacuri teroriste. În Siria vecină, luptele continuă, chiar dacă preşedintele Vladimir Putin a declarat, acum câteva zile, că ISIS a suferit o "înfrângere totală" în Estul acestei ţări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Gruparea teroristă ISIS, alungată din Irak