Antena Meniu Search
x

Video Israelul s-ar putea afla în spatele atacului cu drone din Iran, susţine un oficial american

Israelul pare să se afle la originea atacului cu drone asupra unei fabrici de armament din Iran, potrivit mai multor oficialităţi din Statele Unite care au dorit să rămână anonime. Armata israeliană a refuzat să comenteze informaţia. Iar oficialii de la Teheran au dat asigurări că atacul a provocat doar pagube minore şi NU au acuzat, deocamdată, pe nimeni. 

de Redactia Observator

la 30.01.2023, 09:25

Vezi și

O cameră video a surprins explozia care s-a produs sâmbătă seara, la o uzină a Ministerului Apărării din oraşul iranian Isfahan, la sud de capitala ţării. Sirenele alarmei aeriene au sunat şi în alte oraşe ale Iranului, mai ales că într-o altă regiune se produsese şi un cutremur soldat cu cel puţin trei morţi. 

Militarii iranieni au afirmat, mai târziu, că uzina din Isfahan a fost ţinta unui atac cu drone, care a eşuat. Explozia ar fi fost provocată de apărarea antiaeriană la interceptarea uneia din drone. Alte două ar fi fost "prinse în capcane", probabil prin bruierea semnalelor care le comandau. S-au prezentat şi imagini ale dronelor doborâte, ca şi ale avariilor de la uzină, care par minore. La Isfahan se află, între altele, un centru de cercetări nucleare.

Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian al Apărării: Asemenea atacuri nu pot afecta voinţa şi hotărârea oamenilor noştri de ştiinţă, din domeniul nuclear, de a realiza producerea de energie nucleară în scopuri paşnice. 

SUA susţin că Israelul s-ar afla în spatele atacului cu drone

Pe acelaşi subiect

Oficialităţi din Statele Unite au afirmat, sub acoperirea anonimatului, pentru Wall Street Journal şi agenţia Reuters, că Israelul "pare să fi fost implicat" în atac. Iranul a încheiat, în 2015, un acord prin care şi-a suspendat programul de înarmare nucleară. Dar după trei ani preşedintele Trump a retras semnătura Statelor Unite pe acord iar operaţiunile au fost reluate. Serviciile israeliene au fost acuzate, în trecut, de mai multe acţiuni de sabotaj al programului nuclear iranian. 

Gen. (r) Virgil Bălăceanu, analist militar: Cred că cel mai important lucru este că i se demonstrează Iranului că are o vulnerabilitate și vulnerabilitatea este legată mai ales de producția armei nucleare, că oricând facilitățile sale pot fi lovite cu acest scop. de a produce sau de a întârzia producția care vine în sprijinul armelor nucleare.

Israelul nu a revendicat atacul. Tot ieri, într-un alt oraş iranian a izbucnit un incendiu puternic la o rafinărie pe care unii l-au atribuit tot sabotajului. Presa oficială afirmă însă că focul a pornit de la o scurgere de petrol. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Israelul s-ar putea afla în spatele atacului cu drone din Iran, susţine un oficial american