Antena Meniu Search
x

Video Jamaica vrea să iasă din Commonwealth și să devină republică: "A venit timpul. Trebuie să o facem"

Guvernul jamaican vrea să profite de ocazia "tranziţiei monarhiei" prin încoronarea lui Charles al III-lea şi să-şi pună în aplicare voinţa de a deveni o republică, prin organizarea unui referendum în 2024, aflat în studiu în prezent, declară un ministru jamaican pentru Sky News, potrivit news.ro. Și Noua Zeeelandă are în plan să iasă din Commonwealth.

de Redactia Observator

la 04.05.2023, 18:12

hartă Jamaica
Jamaica vrea să iasă din Commonwealth și să devină republică: "A venit timpul. Trebuie să o facem" - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Cu doar câteva zile înaintea încoronării lui Charles al III-lea, Jamaica îşi reafirnă astfel dorinţa de a deveni o republică. Această insulă din Caraibe şi-a declarat independenţa faţă de Regatul Unit în 1962 şi a devenit membră a Commonwealthului în acelaşi an, recunoscându-l astfel pe monarhul britanic drept şef de stat.

Însă suveranul "nu are o autoritate reală în conducerea ţării noastre", iar ”"adevăratele responsabilităţi legislative şi executive revin reprezentanţilor aleşi ai poporului", subliniază pe site Guvernul jamaican.

Problema abolirii monarhiei nu este nouă în această ţară, iar Guvernul şi-a evocat, în iunie, dorinţa de a organiza un referendum în acest subiect până în 2025. Însă decesul Reginei Elisabeta a II-a pare că a accelerat lucrurile.

Într-un interviu acordat postului britanic de televiziune Sky News, difuzat joi, ministrul jamaican însărcinat cu Afaceri Constituţionale, Marlene Malahoo Forte, declară că "mulţi jamaicani aveau o afecţiune călduroasă faţă de Regina Elisabeta II-a, identificându-se cu ea".

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Dar ei nu se identifică cu regele Charles. El este tot ceea ce este mai străin pentru noi. Este cât se poate de clar", declară ea. Guvernul jamaican "studiază", astfel, "posibilitatea de a organiza un referendum în 2024", cu privire la o nouă Constituţie, care să nu-l mai prevadă pe monarh ca şef de stat.

"A venit timpul. Jamaica a intrat pe mâna jamaicanilor. Trebuie să o facem, mai ales odată cu tranziţia monarhiei. Guvernul meu spune că trebuie s-o facem acum", declară ministrul jamaican în acest interviu.

Istoria Jamaicei a fost marcată de 300 de ani de colonizare britanică şi de un comerţ triunghiular - cu sclavi între Africa, Europa şi America Potrivit Bibliotecii Naţionale a Jamaicăi, aproximativ 600.000 de sclavi provenind din Africa au fost depalsaţi în Jamaica în perioada 1533-1807.

"Republicanismul constă în a spune adio unei forme de guvernare legată de un trecut dureros, al colonizării şi traficului transatlantic cu sclavi", subliniază Marlene Malahoo în acest interviu acordat Sky News.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Jamaica vrea să iasă din Commonwealth și să devină republică: "A venit timpul. Trebuie să o facem"