Antena Meniu Search
x

Încoronarea regelui Charles. Programul complet al festivităţilor

Încoronarea regelui Charles al III-lea va avea loc pe data de 6 mai la Westminster Abbey. Palatul Buckingham intenţionează să facă din acest eveniment istoric un moment de sărbătoare.

de Redactia Observator

la 05.05.2023, 12:42

Încoronarea regelui Charles. Programul complet al festivităţilor
Încoronarea regelui Charles. Programul complet al festivităţilor - Shutterstock

Palatul Buckingham a început să dezvăluie încă de la sfârşitul săptămânii trecute programul celor trei zile de festivităţi pentru încoronarea regelui Charles al III-lea. După ceremonia organizată pe data de 6 mai la Westminster Abbey va avea loc un concert cu vedete, un „mare prânz” naţional şi iniţiative de promovare a voluntariatului, conform AFP. 

Ceremonia de încoronarea a regelui Charles va avea loc pe 6 mai

Milioane de oameni vor privi încoronarea regelui Charles, care va avea loc pe 6 mai. Suveranul nou numit a urcat pe tron ​​după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, în septembrie anul trecut. Acum, el urmează să fie încoronat alături de Regina Camilla, în timpul unei ceremonii simbolice care va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury.

2.200 de persoane sunt invitate la eveniment

Pe acelaşi subiect

Potrivit celor de la Time, Palatul Buckingham a informat că evenimentul va fi unul modern aşa cum este în prezent şi monarhia britanică, însă va păstra şi „tradițiile de lungă durată și spectacolul” văzute la încoronarea Reginei Elisabeta în 1953. O listă de invitați de 2.200 de persoane va putea vedea de aproape întreg evenimentul. 

Ceremonia de încoronare a regelui Charles va începe la ora prânzului

Ceremonia va începe la ora prânzului. Charles va călători cu Regina Camilla de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey – timp de 900 de ani, monarhii au fost încoronați la punctul de referință din Londra. Traseul pe care îl vor parcurge se numește „Procesiunea Regelui”. Cuplul regal va călători cu Diamond Jubilee State Coach, o trăsură care în prezent este modificată şi dispune chiar şi de aer condiţionat. 

Ceremonia de încoronare va începe la ora locală 11 a.m. și va dura puțin peste o oră, comparativ cu durata de trei ore a evenimentului reginei Elisabeta. În interiorul Westminster Abbey, Charles va fi așezat în Scaunul Încoronării, sau Scaunul lui Edward, și va ține sceptrul suveranului – o baghetă de aur cu monde de ametist, diamante, rubine, spinele și smaralde – care reprezintă controlul asupra națiunii.

El va avea, de asemenea, globul suveranului, un glob de aur cu o cruce deasupra. Charles va fi întrebat în timpul ceremoniei dacă va guverna Regatul Unit și alte națiuni ale Commonwealth-ului cu drept și dreptate și dacă va menține creștinismul în națiune.

Prim-ministrul Rishi Sunak va susţine o lectură din Biblie

Potrivit celor de la Telegraph, citaţi de cei de la Time, monarhul îşi doreşte să fie apărător al tuturor credințelor și va include şi alte grupuri religioase în marele eveniment pentru a reflecta o Britanie contemporană mai diversă. Prim-ministrul Rishi Sunak, care este hindus, va susţine o lectură din Biblie.

Regele Charles va fi uns cu ulei de la Ierusalim

În timpul ceremoniei, Charles va fi uns cu ulei care a fost făcut la Ierusalim în martie folosind măsline culese din două livezi de pe Muntele Măslinilor, la Mănăstirea Maria Magdalena și la Mănăstirea Înălțarea Domnului.

El va fi apoi binecuvântat și sfințit de Arhiepiscop înainte de a-i pune pe cap Coroana Sfântului Eduard - o coroană din aur solid împodobită cu peste 400 de pietre prețioase, inclusiv rubine și safire.

Camilla va fi încoronată cu Coroana Reginei Maria, care a fost resetată cu diamantele Cullinan III, IV și V din colecția personală de bijuterii a Reginei Elisabeta a II-a. Această coroană va fi înlocuită ulterior cu Coroana Statului Imperial înainte de sfârșitul ceremoniei.

Britanicii vor fi invitaţi să depună un jurământ de loialitate față de monarh în timpul încoronării. Susţinătorii monarhiei britanice vor rosti următoarele cuvintele: „Jur că voi plăti fidelitate adevărată Maiestății tale și moștenitorilor și succesorilor tăi conform legii. Sa mă ajute Dumnezeu."

Omagiu adus prinţului Philip, în timpul slujbei de încoronare

Jurământul este cunoscut sub numele de Omagiu al Poporului. Odată ce Charles a devenit Rege, el a cerut ca în timpul slujbei să fie interpretată muzica greco-ortodoxă de către Ansamblul de cântări bizantine, în semn de omagiu pentru regretatul său tată, Prințul Philip, care s-a născut în Grecia în Casa Germană de Glücksburg și a fost un prinț atât în ​​Grecia cât și în Danemarca.

După aceasta, titanul teatrului muzical Andrew Lloyd Webber a fost însărcinat să compună imnul de încoronare, una dintre cele 12 piese alese personal de Rege.

2 p.m.: Începe procesiune de încoronare a Regelui

După ceremonie, Charles și Camilla vor pleca din Westminster Abbey cu autocarul Gold State în aşa-numită „Procesiunea încoronării”, o călătorie de 1,3 mile înapoi la Palatul Buckingham. Membrii familiei regale sunt așteptați apoi să apară pe balconul palatului și să facă cu mâna spectatorilor.

Duminică -  Prânzul oferit în cinstea încoronării Regelui

În ziua de după încoronare, comunitățile au fost încurajate să găzduiască prânzuri de încoronare și petreceri de stradă cu vecinii lor. Inițiativa Big Lunch a fost organizată de către cei de la Eden Project, organizaţie patronată de Regina Camilla încă din 2013. Regele și Regina au „ales personal” un quiche de inspirație franceză – cu spanac, fasole, brânză și tarhon – ca fel de mâncare pentru a marca încoronarea lor. Guvernul Regatului Unit a anunțat că prim-ministrul Rishi Sunak va găzdui propriul prânz pe stradă alături de voluntari comunitari din toată țara.

Concertul de încoronare de la Windsor Castle

Duminică seara va fi marcată cu un concert de încoronare pe Peluza de Est a Castelului Windsor. Este pentru prima dată când va avea loc un concert pe terenul castelului.

Palatul Buckingham a confirmat că printre artiştii care vor urca pe scenă se numără Take That, Lionel Richie, cântăreţul italian de operă Andrea Bocelli și Katy Perry, care este ambasadorul British Asian Trust, o organizație de caritate condusă de Charles. Alte trupe confirmate sunt Paloma Faith, Nicole Scherzinger și starul de la Bollywood Sonam Kapoor.

Mai multe personalităţi din Anglia şi internaţionale, prezente la eveniment

Între timp, Tom Cruise, Sir Tom Jones, Ncuti Gatwa, Dame Joan Collins, Bear Grylls și alții îşi vor face apariția video sau în persoană. În plus, va cânta și corul oficial Coronation – format din grupuri corale britanice de amatori.

În timpul concertului, principalele repere din Regatul Unit vor fi iluminate cu proiecții, lasere și ecrane cu drone, în timp ce țara este iluminată pentru a-l sărbători pe Regele Charles.

Aproximativ 10.000 de bilete au fost alocate publicului britanic printr-un buletin de vot geografic, iar alte 57 de locații vor difuza concertul pe mari ecrane pentru ca localnicii să se bucure împreună. Respectivele ecrane vor fi amplasate atât în Londra, cât şi în alte oraşe din Regat, precum şi în Scoţia şi Irlanda de Nord - Castelul Cardiff, Primăria Belfast și Grădinile Picadilly din Manchester, precum și Hyde Park din Londra, Green Park și St James's Park.

Luni - Iniţiativa The Big Help Out

În timp ce mulți dintre britanici se vor putea bucura de sărbătoarea publică, prima zi de după încoronare va fi liberă pentru toţi britanicii. Tot luni, mai multe grupuri de caritate lua parte la iniţiativa cunoscută sub numele de The Big Help Out. Ca un tribut adus regelui, inițiativa va încuraja oamenii să-și susțină comunitatea locală și să se ofere voluntar.

Charles al III-lea, un monarh mai bogat decât mama sa, regina Elisabeta a II-a

Charles al III-lea dispune de o avere considerabilă, adăugând la moştenirea sa o parte din activele pe care le-a fructificat în calitate de prinţ, informează AFP. După ce a intrat în posesia moştenirii de la mama sa, regina Elizabeth II, evaluată la 360 milioane de lire sterline, averea lui Charles al III-lea se va ridica la 600 de milioane de lire sterline

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Încoronarea regelui Charles. Programul complet al festivităţilor