Antena Meniu Search
x

Video Joe Biden faţă în faţă cu procurorul special Robert Hur. Liderul de la Casa Albă a fost audiat în ancheta documentelor clasificate

Preşedintele american Joe Biden a dat declaraţii în faţa unui procuror special, în cadrul anchetei privind manipularea unor documente clasificate. Liderul de la Casa Albă este sub investigaţie după ce numeroase astfel de documente au fost găsite la reşedinţa familiei Biden, în Delaware. O anchetă a scos la iveală faptul că documentele ar fi fost luate de Biden în perioada 2009-2017, pe vremea când era vicepreşedinte. Liderul de la Casa Albă s-a prezentat la audieri voluntar, iar audierile s-au desfășurat pe parcursul a două zile.

de Redactia Observator

la 10.10.2023, 14:13

Vezi și

Preşedintele Joe Biden a fost interogat de procurorul special Robert Hur în cadrul anchetei referitoare la modul în care a gestionat documente clasificate, a anunţat luni biroul de consiliere juridică al Casei Albe, relatează Reuters. Audierea preşedintelui democrat a fost voluntară şi s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, încheindu-se luni, a declarat Ian Sams, purtător de cuvânt al biroului juridic al Casei Albe.

Robert Hur, procurorul special care investighează cazul documentelor clasificate

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, l-a numit în ianuarie pe Robert Hur procuror special pentru a investiga stocarea necorespunzătoare a unor documente clasificate care au fost găsite la locuinţa lui Joe Biden din Wilmington, Delaware, şi la un birou al unui grup de reflecţie din Washington înfiinţat pentru Joe Biden când a fost vicepreşedinte în perioada 2009-2017.

Astfel de procurori speciali sunt numiţi pentru a se ocupa de cazuri sensibile - care implică de obicei personalităţi politice sau acuzaţii de abateri grave din partea membrilor guvernului. Ei au mai multă independenţă decât cea acordată de obicei anchetatorilor federali, pentru a decide dacă să este cazul de a formula oficial acuzaţii.

Pe acelaşi subiect

Investigaţia, care a decurs discret, s-ar putea să fi ajuns în etapele finale

Discuţia lui Hur cu Biden sugerează că investigaţia, care a decurs discret, s-ar putea să fi ajuns în etapele finale. Biden a declarat că a fost surprins de descoperirea materialelor clasificate şi se aşteaptă ca în cele din urmă să fie exonerat. Echipa sa a declarat că preşedintele a cooperat în anchetă.

"Aşa cum am spus de la început, preşedintele şi Casa Albă cooperează cu această investigaţie şi, după cum a fost cazul, am furnizat public actualizări relevante, fiind cât se poate de transparenţi, în concordanţă cu protejarea şi păstrarea integrităţii anchetei", a declarat Sams într-un comunicat.

Casa Albă a refuzat să comenteze subiectul

Casa Albă a refuzat să comenteze mai mult, îndrumându-i pe reporteri să se adreseze Departamentului de Justiţie, care nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

O anchetă de mai mare amploare în legătură cu gestionarea documentelor clasificate îl are în vizor pe probabilul rival republican al lui Biden în alegerile din 2024, fostul preşedinte republican Donald Trump. El a fost pus deja sub acuzare în acest caz, fiind unul dintre mai multele dosare penale care îl vizează pe fostul preşedinte. Cazul documentelor federale găsite la reşedinţa lui din Florida urmează să fie judecat în luna mai a anului viitor, în plină campanie pentru Casa Albă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Joe Biden faţă în faţă cu procurorul special Robert Hur. Liderul de la Casa Albă a fost audiat în ancheta documentelor clasificate