Antena Meniu Search
x

Joe Biden şi Xi Jinping, întâlnire de gradul zero în Bali: Toată lumea este cu ochii pe noi. Miza discuţiilor

Preşedinţii SUA, Joe Biden, şi Chinei, Xi Jinping, s-au întâlnit luni în insula indoneziană Bali, cu ocazia summitului G20, aceasta fiind prima lor întâlnire bilaterală de la alegerea preşedintelui american, într-o încercare de a reînnoda dialogul dintre cele două mai puteri în pofida tensiunilor deosebit de puternice în privinţa Taiwanului, dar şi a Rusiei. Toată lumea este cu ochii pe noi, a transmis Xi.

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 13:42

Joe Biden şi Xi Jinping, întâlnire de gradul zero în Bali: Toată lumea este cu ochii pe noi. Miza discuţiilor
Joe Biden şi Xi Jinping s-au întâlnit luni în Bali (Indonezia), cu ocazia summitului G20 - Profimedia

"Lumea se așteaptă ca China și Statele Unite să gestioneze în mod corespunzător relația dintre cele două ţări. Întâlnirea noastră a atras atenția lumii, așa că trebuie să lucrăm cu toate țările pentru a aduce mai multă speranță de pace în lume, o mai mare încredere în stabilitatea globală și un impuls puternic către dezvoltarea comună", a spus liderul chinez la începutul întâlnirii cu Biden.

Cei doi lideri şi-au strâns mâinile în faţa presei într-un hotel din insula Bali, în ajunul summitului G20, în debutul unei întâlniri care are loc pe fondul mai multe subiecte ce situează pe poziţii diferite cele două ţări, între care refuzul Beijingului de a condamna invazia Rusiei în Ucraina, comerţul, situaţia drepturilor omului în Xinjiang sau dosarul legat de Coreea de Nord.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Miza discuţiilor dintre Xi Jinping şi Joe Biden. Aşteptările sunt mici

Pe acelaşi subiect

La începutul mult-aşteptatei întâlniri, Joe Biden a spus că vrea "să gestioneze diferendele şi să evite transformarea competiţiei în conflict", în timp ce Xi Jinping a apreciat că "nimic nu înlocuieşte" o discuţie faţă în faţă şi s-a declarat pregătit pentru un dialog "sincer" asupra problemelor strategice, căci cele două ţări trebuie "să găsească direcţia bună".

"Sunt pregătit să am o conversaţie sinceră şi aprofundată asupra problemelor de importanţă strategică pentru relaţia dintre China şi Statele Unite ale Americii cu privire la toate problemele de importanţă globală şi regională", a spus Xi la începutul întâlnirii cu Biden în Bali.

Miza discuțiilor este mare. Într-o lume zguduită de invadarea Ucrainei de către Rusia, pandemia de Covid-19 și schimbările climatice, cele două mari puteri trebuie să coopereze mai mult ca niciodată pentru a insufla stabilitate. Dar așteptările de la această întâlnire sunt scăzute. Blocate într-o rivalitate din ce în ce mai intensă, SUA și China nu cad de acord în aproape nicio problemă majoră, de la Taiwan, la războiul din Ucraina, Coreea de Nord, transferul de tehnologie şi noua ordine mondială, relatează CNN

Ministerul chinez de Externe speră ca întâlnirea să repună relaţiile dintre ţări "pe calea bună"

China şi SUA ar trebui să ia istoria ca pe oglindă şi să o lase să ghideze viitorul, potrivit agenţiei de stat Xinhua, citată de Reuters.Ministerul de Externe chinez declarase anterior că Beijingul speră ca întrevederea dintre preşedintele Xi Jinping şi omologul său american Joe Biden înaintea summitului G20, în Indonezia, să repună relaţiile bilaterale "pe calea bună", potrivit AFP.

"Suntem hotărâţi să ajungem la respect reciproc, la coexistenţa paşnică şi la cooperare cu SUA în care ambele părţi să aibă de câştigat. Paralel, ne vom apăra cu fermitate suveranitatea, securitatea şi interesele dezvoltării noastre", a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

"Sperăm că SUA se vor alătura Chinei cu scopul de a gestiona în mod potrivit divergenţele noastre, promovând o cooperare reciproc benefică, evitând neînţelegerile şi erorile de apreciere şi vor readuce relaţiile sino-americane pe calea bună a unei dezvoltări sănătoase şi stabile", a subliniat ea în cursul unei conferinţe de presă anterioare reuniunii dintre Biden şi Xi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Joe Biden şi Xi Jinping, întâlnire de gradul zero în Bali: Toată lumea este cu ochii pe noi. Miza discuţiilor