Video Kievul își întărește securitatea la un an de la începutul războiului. ONU pregătește o moțiune de condamnare a invaziei lui Putin
Mâine se împlineşte un an de când trupele Rusiei au pătruns în Ucraina, într-un război nimicitor care nu pare să se încheie curând. Rusia ar putea lansa, la această dată, o ofensivă terestră majoră sau un nou val de atacuri ale rachetelor şi dronelor asupra oraşelor ucrainene. Autorităţile ucrainene întăresc şi mai mult măsurile de securitate şi le recomandă cetăţenilor să rămână la adăpost. Comemorarea unui an de război va fi marcată şi la Naţiunile Unite, printr-un vot asupra unei rezoluţii de condamnare a agresiunii Rusiei.
Armata rusă face, în fiecare zi, noi victime în rândul civililor ucraineni. Ieri, două persoane în vârstă au fost ucise într-un sat de lângă Herson, la o zi după un bombardament mai puternic soldat cu şase victime chiar în oraş. Alţi doi oameni au fost răniţi la Harkov de un atac cu rachete antiaeriene adaptate pentru lovirea ţintelor de la sol. Herson şi Harkov pot fi primele ţinte ale unui atac prin care Rusia ar putea marca un an de război, aşa că autorităţile locale au luat măsuri deosebite: de astăzi, instituţiile publice, firmele şi şcolile vor funcţiona de la distanţă, pentru ca oamenii să stea la adăpost. Rămân totuşi, permanent, active "punctele de invincibilitate".
Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei: "În orice oraş din Ucraina, ca şi la Londra, Berlin sau New York, avem dreptul să trăim liberi, fără să fim ucişi sau torturaţi. Avem dreptul să nu fim sfârtecaţi de vreo rachetă rusească."
Ostilitățile continuă în Donbas
Lupte deosebit de intense continuă pe frontul din Donbas, mai ales la Bahmut, dar, pe lângă rezistenţa îndârjită a ucrainenilor, ruşii sunt afectaţi şi de discordia din propriile rânduri. Evghenii Prigojin, patronul companiei de mercenari Wagner, acuză ministerul apărării de la Moscova că nu livrează oamenilor săi muniţia de care au nevoie. Pentru a fi mai convingător, el a postat o imagine înspăimântătoare: zeci de cadavre de mercenari ucişi, în opinia sa, din cauza lipsei muniţiilor.
- Departe de casa ei din Odesa, Irina vindecă rănile războiului în România. Povestea refugiaţilor care salvează...
- Ucraina recunoaşte că a adâncit Canalul Bâstroe, dar la Bruxelles transmite alte informaţii. România aşteaptă...
- Trei mişcări care arată că Putin ar pregăti o acţiune în Republica Moldova. Chişinăul susţine că este...
Ministerul apărării respinge acuzaţiile. În acest timp, la ONU, Ucraina şi aliaţii săi speră să sporească izolarea diplomatică a Rusiei prin votarea unei rezoluţii care condamnă războiul.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Războiul nu este o soluţie. Războiul este chiar problema. Oamenii din Ucraina suferă enorm."
După aproape un an de conflict, bilanţul este deosebit de greu. Peste 800 de spitale şi clinici au fost avariate de bombe, iar 173 dintre ele nu mai pot fi reparate. Milioane de ucraineni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi s-au refugiat fie în ţară, fie în străinătate. Iar 16.000 de copii din teritoriile ocupate au fost, practic, răpiţi şi trimişi în Rusia pentru a fi înstrăinaţi de limba şi cultura ţării lor. Cele 193 de state membre ale ONU sunt chemate să aleagă între război şi o pace dreaptă care să respecte independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰