Video La poluri opuse: Lumea împărţită între lupta disperată cu Covid-19 şi întoarcerea la normalitate
Cozi imense pentru gura salvatoare de oxigen. Este imaginea sfâşietoare care vine din India, unde buteliile lipsesc aproape cu desăvârşire. Spitalele şi farmaciile nu mai au nicio pastilă din medicamentele folosite pentru tratarea coronaviruslui, în timp ce numărul morţilor bate record după record - aproape 4.000 de în ultimele 24 de ore.
Cozi de sute de persoane şi oameni care se bat să prindă o butelie de oxigen. Este imaginea neputinţei unei ţări, cu sistemul de sănătate la pământ.
În niciun magazin nu mai există oxigen. Nu există oxigen. Piaţa neagră a explodat şi când ajungi în spital, nici acolo nu ai oxigen.
-Pentru cine este oxigenul?
-Pentru bunica mea...
- Cum a fost descoperită varianta indiană a coronavirusului în România: Cinci indieni din Braşov depistaţi pozitiv
- Acuzaţii grave la adresa Sputnik V: Brazilia susţine că fiole din vaccinul rusesc conţin un virus viu al răcelii
- Moartea demnității. Doi frați au transportat cadavrul mamei lor pe o motocicletă, către crematoriu, în India
-Cât de grav este?
-Dacă nu îi duc oxigen va muri în spital. Spitalele nu au oxigen.
Şi chiar dacă ar avea gazul vital, nu mai sunt nici medicamente şi nici paturi libere pentru suferinzi. Ambulanţele stau cu zilele în faţa camerelor de urgenţă.
15 ambulanţe aşteaptă şi este posibil ca în fiecare dintre ele să fie deja 2-3 morţi. Este ca şi cum ai veni la morgă.
Un nou record de îmbolnăviri
Numărul îmbolnăvirilor din India a bătut în ultimele 24 de ore un nou record- aproape 380.000, aşa că un pat de spital se eliberează cu greu. Mulţi dintre bolnavi îşi trăiesc ultimele clipe pe saltele gonflabile, în mijlocul străzii, şi primesc ultimele îngrijiri în maşinile cu care au ajuns în faţa spitalelor. Administratorii crematoriilor spun că ard, în medie, 600 de cadavre pe zi, cu mult peste cifrele anunţate oficiali.
Pentru că spitalele nu le mai sunt de niciun ajutor, în disperare de cauză, oamenii apelază la vraci în speranţă că îi pot salva, iar cei cu dare de mână au fugit din ţară de teamă să nu se îmbolnăvească.
Situaţie disperată şi în Turcia
Situaţia rămâne disperată şi în Turcia, unde ieri au fost confirmate peste 40.000 de cazuri noi. Din această seară, ţara intră în carantină naţională timp de 17 zile, oamenii trebuie să rămână în propriile oraşe şi au voie să iasă din casă doar pentru urgenţe.
La polul opus, Olanda a redeschis de ieri barurile, cafenele şi terasele, după şase luni de lockdown.
"Am aşteptat atât de mult. Am fost aici de la ora 11. Suntem primii clienţi. Este fantastic".
Spania a anunţat şi ea că de la 1 iunie redeschide graniţele pentru turişti. Oaspeţii trebuie să demonstreze ca au fost vaccinaţi, că au avut boala şi s-au vindecat sau trebuie să aibă un test negativ la coronavirus. Până atunci, în 6 restaurante din Girona este testată revenirea la normalitate. Clienţii sunt primiţi doar dacă s-au vaccinat şi pot sta câte şase la o masă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰