Antena Meniu Search
x

Reacția Moscovei după ce UE ar plănui să confişte rezervele valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina

Confiscarea rezervelor valutare îngheţate ale Rusiei şi utilizarea lor pentru reconstruirea Ucrainei este ”un act ilegal care subminează încrederea în Europa” a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko, cu privire la propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrel, relatează agenţia de presă rusă TASS. 

de Redactia Observator

la 09.05.2022, 16:19

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

”Aceasta este distrugerea fundaţiei relaţiilor internaţionale, iar aceste decizii, dacă ar fi luate, vor afecta europenii înşişi, sistemul financiar şi vor submina încrederea în Europa şi în Occident în general, deoarece reprezintă un act absolut ilegal şi pare a fi mai mult o lege a junglei”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Gruşko.

”Aşadar, un număr mare de state, alături de Rusia, se vor ridica cu scopul de a apăra ordinea mondială bazată pe dreptul internaţional”, a subliniat Gruşko.

”Bineînţeles că aş fi de acord pentru că este o decizie plină de logică”, a declarat Borrell, întrebat dacă rezervele îngheţate ale Rusiei ar putea ajuta la finanţarea efortului de reconstrucţie al Ucrainei odată ce războiul se încheie.

Borrel: Avem banii în buzunare

Pe acelaşi subiect

”Avem banii în buzunare şi cineva trebuie să-mi explice de ce este avantajos în ceea ce priveşte banii Afganistanului şi nu ar fi pentru banii Rusiei”, a continuat el, referindu-se la decizia Statelor Unite de a folosi 7 miliarde de dolari în active îngheţate de la banca centrală a Afganistanului pentru a oferi ajutor umanitar Afganistanului şi a compensa victimele terorismului după ce talibanii au preluat puterea.

Şefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a declarat anterior că, în urma sancţiunilor occidentale, aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele de aur şi valutare ale Rusiei au fost îngheţate.

Statele occidentale au impus o serie de sancţiuni Rusiei ca răspuns la invazia în Ucraina. Banca Centrală a Rusiei a fost şi ea vizată. Pe lângă îngheţarea rezervelor de aur şi valutare, Occidentul a interzis toate tranzacţiile legate de gestionarea rezervelor, activelor Băncii Rusiei, tranzacţiilor cu orice persoană juridică care acţionează în numele sau prin ordinul autorităţii de reglementare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » Reacția Moscovei după ce UE ar plănui să confişte rezervele valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina