Antena Meniu Search
x

FMI şi Banca Mondială sunt "îngrozite şi profund îngrijorate" de cum va fi afectată economia mondială de războiul din Ucraina

Mai multe organizaţii economice internaţionale, precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, au atras vineri atenţia asupra consecinţelor "ample" ale invaziei ruseşti în Ucraina pentru economia mondială, transmite AFP, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 18.03.2022, 15:33

FMI şi Banca Mondială sunt "îngrozite şi profund îngrijorate" de cum va fi afectată economia mondială de războiul din Ucraina
FMI şi Banca Mondială sunt "îngrozite şi profund îngrijorate" de cum va fi afectată economia mondială de războiul din Ucraina

Într-un comunicat comun de presă, aceste organizaţii se declară "îngrozite şi profund îngrijorate" şi precizează că s-au reunit joi pentru a discuta impactul războiului din Ucraina asupra economiei mondiale şi răspunsul lor colectiv la această criză.

Organizaţiile semnatare, cărora li s-a alăturat Banca Europeană de Investiţii (BEI), subliniază că "dincolo de catastrofa umanitară devastatoare din Ucraina războiul perturbă şi mijloacele de trai din regiune şi dincolo". Potrivit acestor organizaţii, criza din Ucraina reduce aprovizionarea cu energie şi alimente, majorează preţurile şi sărăcia, ceea ce va afecta revenirea din pandemie la nivel mondial.

"Întreaga economie mondială va resimţi efectele crizei printr-o creştere mai lentă, perturbarea schimburilor comerciale, o inflaţie accelerată, afectându-i în special pe cei mai săraci şi mai vulnerabili", avertizează organizaţiile semnatare. De asemenea, "'ţările vecine Ucrainei vor suferi perturbări ale propriilor schimburi comerciale, ale lanţurilor de aprovizionare şi remitenţelor, precum şi valuri de refugiaţi".

Semnatarii reamintesc de măsurile pe care le-au luat deja: un pachet de ajutor în valoare de două miliarde de euro de la BERD, care acoperă în special securitatea energetică şi nucleară, 668 de milioane de euro de la BEI, o asistenţă de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari de la FMI şi 925 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale

Pe acelaşi subiect

Rusia: Banca Centrală menţine dobânda la 20% şi avertizează asupra declinului economiei şi a inflaţiei ridicate

Banca Centrală a Rusiei a menţinut vineri dobânda de bază la 20%, în linie cu estimările analiştilor, şi a avertizat asupra inflaţiei ridicate şi a declinului economiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres. 

În 28 februarie, Banca Centrală a Rusiei a decis să majoreze dobânda de bază de la 9,50% la 20%, pentru a contracara riscurile deprecierii rublei şi a sprijini stabilitatea financiară. Instituţia a precizat vineri că inflaţia, principalul său domeniu de responsabilitate, va reveni la ţinta sa de 4% target în 2024, dar pentru 2022 nu a previzionat la ce nivel va ajunge creşterea preţurilor.

Rusia a plătit dobânzi de 117 milioane de dolari pentru două obligaţiuni scadente

Banca americană JPMorgan Chase a procesat fondurile rusești alocate pentru plățile dobânzilor la două obligațiuni în dolari scandente, relatează Bloomberg. Banca a trimis banii către compania de servicii financiare Citigroup. Deținătorii de obligațiuni așteptau de două zile să primească cele 117 milioane de dolari, potrivit sursei citate.

Ministerul rus de Finanţe a anunţat vineri că şi-a îndeplinit în totalitate obligaţiile privind plata dobânzilor la două obligaţiuni denominate în dolari, scadente în 2023 şi 2043, precizând că agentul împuternicit să primească plata, Citibank în Londra, a primit fondurile, transmite Reuters.

Rusia trebuia să plătească dobânzi de 117 milioane de dolari în ceea ce era văzut ca un test al disponibilităţii şi capacităţii sale de a-şi achita datoria externă după ce a fost sancţionată în urma invadării Ucrainei.  Dacă nu ar fi efectuat plata în perioada de graţie de 30 de zile, ar fi fost pentru prima dată din 1918 când Rusia şi-ar fi încălcat obligaţiile faţă de creditorii străini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » FMI şi Banca Mondială sunt "îngrozite şi profund îngrijorate" de cum va fi afectată economia mondială de războiul din Ucraina