Antena Meniu Search
x

LEGI PERICULOASE pentru dreptul la INTIMITATE al cetățenilor: accesarea datelor din telefon fără mandat judecătoresc

Din seria legilor adoptate chipurile în scopul protejării cetățenilor, încă una face acum subiect aprig de dezbateri între adepții drepturilor omului (și implicit susținătorii dreptului la intimitate) și forțele de ordine.

Din seria legilor adoptate chipurile în scopul protejării cetățenilor, încă una face acum subiect aprig de dezbateri între adepții drepturilor omului (și implicit susținătorii dreptului la intimitate) și forțele de ordine.

În Statele Unite ale Americii, locul de unde originează multe din modelele legislative, Curtea Supremă de Justiție deliberează în privința a două cazuri pe rol, pentru a decide dacă ofițerii de poliție au dreptul de a investiga imediat dispozitivele electronice aflate în posesia suspecților la arestare sau dacă este nevoie de așteptarea eliberării unui mandat de percheziție în acest sens.

Implicațiile acestei decizii pentru dreptul la intimitate al cetățenilor sunt dintre cele mai grave. Al patrulea amendament al Constituției americane prevede că sunt ilegale perchezițiile indivizilor și confiscările abuzive ale obiectelor aflate în posesia acestora fără un mandat judecătoresc. Iar acesta se obține doar în cazul unor motive întemeiate de suspiciune.

Ambele cazuri aflate acum în atenția Curții Supreme de Justiție, ”agățându-se” cu disperare de o portiță legislativă care stipulează că este permisă percheziția indivizilor suspecți imediat după arestare pentru a descoperi eventuale arme ascunse și pentru a împiedica distrugerea probelor materiale.

Pentru activiștii drepturilor digitale, această lege nu ar trebui să fie aplicată și în cazul dispozitivelor electronice de comunicare.

“Odinioară, în buzunarele noastre se găsea doar foarte puțină informație. Nimeni nu își imagina un viitor în care doar telefoanele mobile vor conține extrem de multă informație despre fiecare individ în parte”, a declarat pentru Mashable Adam Gershowitz, profesor de Drept, specializat pe probleme de respectarea intimității în era digitală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » LEGI PERICULOASE pentru dreptul la INTIMITATE al cetățenilor: accesarea datelor din telefon fără mandat judecătoresc