Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Libanul, la un pas de o criză umanitară: Peste 1.200.000 de oameni şi-au părăsit locuinţele de teama bombardamentelor

Oficialii israelieni cer lovirea instalaţiilor nucleare ale Iranului, ca răspuns la bombardamentul Teheranului de săptămâna trecută. Până la un plan concret de atac, Israelul extinde frontul din Liban, În mai puţin de trei săptămâni, 20 la sută din populaţia ţării a fost forţată să îşi părăsească locuinţele şi să fugă din calea bombardamentelor. Într-unul dintre aceste atacuri, armata israeliană l-ar fi eliminat şi pe cel care ar fi urmat să îi ia locul lui Hassan Nasrallah la conducerea Hezbollah. 

de Redactia Observator

la 08.10.2024 , 20:14

Bombardamentele din Beirut sunt însoţite de incursiuni terestre. În sudul Libanului, trupele israeliene au preluat controlul asupra unui complex de luptă al Hezbollah. În plus, înlocuitorul lui Hassan Nasrallah la şefia grupării teroriste ar fi pierit şi el în urma unui atac.

Liban, la un pas de o criză umanitară 

"Când mă uit la poza cu structura de comandă îmi dau seama că Hezbollah este o organizaţie fără conducător. Asta va avea un efect dramatic asupra a tot ceea ce se va întâmpla. Nu mai există nicio persoană să ia decizii, nimeni care să acţioneze", a declarat Yoav Gallant, ministrul israelain al Apărării. 

Vezi și

Preţul cel mare a fost plătit de civili. În trei săptămâni de lupte, peste un milion şi două sute de mii de oameni au fugit din casele lor. Situaţia e tot mai rea, avertizează şeful diplomaţiei europene. 

Pe acelaşi subiect

"Bombardamentele au o intensitate extraordinară. Potrivit cifrelor, aproximativ 20% din populaţia Libanului a fost strămutată", a declarat Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene.

Atacurile aeriene nu au oprit Hezbollah să lanseze 100 de rachete către nordul Israelului. O casă a fost lovită în plin, iar o femeie a fost rănită. Iar teroriştii finanţaţi de Iran ameninţă că nu se opresc. 

Israelul îşi pierde aliaţii

"Netanyahu spune că vrea să îi trimită pe coloniști înapoi la casele lor. Noi îi spunem că numărul persoanelor strămutate va fi mai mult decât dublu", a declarat Naim Kassem lider interimar Hezbollah.

După Liban şi Gaza, Israelul ar putea ataca şi Iranul. Fostul premier Baftali Bennett cere distrugerea uzinelor de activităţi nucleare ale Teheranului. Cele mai importante sunt cele din Natanz, Isfahan, Khondab şi Fordow. 

"Sfătuim regimul sionist să nu testeze determinarea Republicii Islamice Iran. Dacă lansează vreun atac împotriva țării noastre, răspunsul nostru va fi mai puternic decât înainte", a declarat Abbas Araghchi, ministrul iranian de Externe.

Pe plan internaţional, Israelul îşi pierde aliaţii. Administraţia Biden şi-a pierdut încrederea în guvernul Netanyahu, scrie presa de la Washington. De vină e faptul că americanii au fost anunţaţi de loviturile aeriene abia cu câteva minute înainte ca acestea să aibă loc. În ultimul an, Statele Unite au livrat Isrelului arme în valoare de 18 miliarde de dolari. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Ştiri externe » Libanul, la un pas de o criză umanitară: Peste 1.200.000 de oameni şi-au părăsit locuinţele de teama bombardamentelor