Lidera opoziției din Belarus cere ajutorul Vestului, în cazul în care Lukașenko se îmbolnăvește grav: "Trebuie să fim bine pregătiţi pentru orice scenariu"
Lidera opoziţiei belaruse aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat luni pe belaruşi "să fie pregătiţi pentru orice scenariu", într-un moment în care starea de sănătate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko face obiectul unor intense speculaţii, informează Agerpres, care citează AFP.
Lukaşenko, care conduce cu o mână de fier Republica Belarus de trei decenii, a apărut slăbit în timpul ceremoniilor militare de la Moscova, pe 9 mai. De atunci, el nu a fost văzut în public şi chiar a lipsit de la festivităţile naţionale din Belarus, duminică.
"Numeroase zvonuri circulă cu privire la starea de sănătate a dictatorului Lukaşenko", a declarat pe Twitter principala opozantă în exil, Svetlana Tihanovskaia. "Trebuie să fim bine pregătiţi pentru orice scenariu. Să punem Belarus pe calea democratică şi să împiedicăm Rusia să intervină. Avem nevoie de o comunitate internaţionale care să fie activă şi rapidă", a spus Tihanovskaia.
Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 68 de ani, conduce Belarus din 1994
După o amplă mişcare de contestare declanşată de realegerea sa marcată, potrivit ONG-urilor, de fraude masive în 2020, regimul de la Minsk a lansat o represiune implacabilă care continuă şi în prezent.
- Anunțul făcut de ruși după zvonurile legate de moartea lui Aleksandr Lukaşenko: "Nu e nimic supranatural; nu...
- Roman Protasevici, oponent al regimului Lukaşenko, condamnat la 8 ani de închisoare. Jurnalistul a fost găsit...
- Lukaşenko îi cere lui Putin să apere Belarus ''ca pe propriul teritoriu'' după anunțul Kremlinului legat de...
În paralel, în timp ce relaţiile cu Europa s-au tensionat, Lukaşenko s-a apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ofensivă împotriva Ucrainei el a susţinut-o chiar de la declanşarea ei, în februarie 2022.
Mai mulţi jurnalişti ruşi au remarcat că Lukaşenko avea un aer obosit atunci când a venit la Moscova pe 9 mai pentru festivităţile anuale care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945. Mai mult, el nu a asistat la un dineu oferit de Vladimir Putin şi nici nu s-a adresat foştilor combatanţi belaruşi pe 9 mai, la Minsk, contrar tradiţiei.
Întrebat cu privire la starea de sănătate a preşedintelui belarus, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a îndemnat luni pe jurnalişti "să se încreadă doar în informaţii oficiale". "Or, nu există nicio informaţie de la Minsk" asupra acestui subiect, a conchis Peskov.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰