Antena Meniu Search
x

Video Lovitura primită de hotelul din Olanda care a anunţat că nu mai primeşte români

Implicare diplomatică la cel mai înalt nivel după ce un român, cercetător ştiinţific, nu a fost primit într-un hotel din Olanda, din cauza naţionalităţii. Unitatea de cazare unde îşi rezervase o cameră l-a anunţat că are un acord cu autorităţile locale să nu accepte cetăţeni din ţara noastră. Ministerul de Externe a cerut explicaţii municipalităţii din Tilburg, care a negat că ar exista o astfel de înţelegere. Şi Agenţia olandeză de Antidiscrimare face o anchetă.

de Redactia Observator

la 05.04.2023, 19:37

Vezi și

Alexandru Hegyi lucrează în domeniul arheologiei la Centrul de Studii pentru Asia de Sud-Est şi locuieşte la Kyoto, în Japonia. La sfârşitul lunii trecute, avea programată o călătorie în Tilburg, Olanda. Şi-a rezervat o cameră la un hotel pe cea mai mare platformă online de rezervări.

Mesajul revoltător primit de turistul român refuzat de unitatea de cazare din Olanda

Deşi camera i-a fost confirmată, cu puţin timp înainte să ajungă la destinaţie, Alexandru a primit un mesaj care l-a şocat: "Mulţumim pentru rezervare. Dar din păcate, avem o înţelegere cu autorităţile locale din Tilburg să nu mai primim români."

"Am călătorit prin lume de la est la vest și de la nord la sud și nu am întâlnit niciodată o atitudine atât de nerușinată. Când am întrebat hotelul despre asta, mi-au spus că românii sunt implicați în activități ilegale, așa că m-au etichetat ca fiind infractor doar pentru că am vrut să petrec noaptea acolo, în timp ce vizitez prietenii din oraș", a scris Alexandru pe Facebook.

Pe acelaşi subiect

Anchetă în cazul lui Alexandru

Agenţia olandeză de Antidiscrimare s-a sesizat şi face o anchetă. "Este o încălcare a Codului Penal olandez, a legilor pentru bune tratamente olandeze. Pe scurt, reprezintă discriminare şi asta nu ar trebui să se întâmple", a declarat Dave Bekkering, Agenţie Antidiscriminare.

Autorităţile locale din Tillburg neagă că ar exista un acord scris sau verbal care să le interzică cetăţenilor români să se cazeze în oraş. "Nimic mai neadevărat. oraşul Tilburg nu are niciun fel de politică prin care să le spună hotelurilor, pensiunilor sau hostelurilor pe cine au sau nu au voie să cazeze", susţine Theo Weterings, primarul din Tilburg.

Justificarea unităţii de cazare

Unitatea de cazare ar fi refuzat să-l găzduiască pe Alexandru pentru că, în trecut, mai multe camere au fost folosite de cetăţeni români pentru prostituţie. Din acest motiv, autorităţile au ameninţat hotelul cu amenzi şi chiar cu închiderea. "Nu e deloc o justificare, nu poţi refuza toţi românii pentru că unul sau mai mulţi români au fost implicaţi în activităţi ilegale de prostituţie în acea unitate de cazare", a precizat Dave Bekkering, Agenţie Antidiscriminare.

Lovitura primită de hotelul din Olanda

Nici municipalitatea din Tilburg şi nici Agenţia Olandeză Antidiscriminare nu au reuşit deocamdată să stea de vorbă cu administratorii pensiunii. Într-un răspuns pentru Observator, Booking.com a transmis că nu tolerează atitudinile de acest gen şi că a decis să elimine proprietatea de pe platorma online: "Nu tolerăm discriminarea de niciun fel. În cazurile rare în care suntem atenţionaţi asupra unui caz de discriminarea din partea unei proprietăţi, investigăm imediat şi vom scoate unitatea de cazare pe platforma noastră".

"O mică victorie, deşi gustul este unul amar", a scris Alexandru pe Instagram. "Dacă luăm în considerare faptul că hotelul a folosit un cuvânt care de fapt se referă la romani, mă gândesc la faimoasa expresie <<Am venit, am văzut, am cucerit>>, doar că eu nu am avut şansa să şi văd", a completat cercetătorul. 

Scandalul a escaladat până la nivel diplomatic, iar Ambasada României de la Haga s-a sesizat şi a început o anchetă proprie. Ministerul Afacerilor Externe, care a vorbit cu Alexandru, spune că românul s-a cazat în altă parte şi între timp a părăsit Ţările de Jos. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Lovitura primită de hotelul din Olanda care a anunţat că nu mai primeşte români