Lucrările la gazoductul care va lega Rusia și China vor începe din 2024, anunță premierul mongol
Mongolia estimează că Rusia va începe construcția gazoductului „Power of Siberia 2” prin teritoriul său către China în următorii doi ani. Experții atrag atenția asupra faptului că acest proiect marchează o premieră, fiind pentru prima dată când conductele vor lega câmpurile de gaze din Siberia de țările din Asia.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Noi nume anunţate de Trump în administraţia sa: departament special înfiinţat pentru Musk. Cine va conduce CIA şi Pentagonul
Prim-ministrul Mongoliei, Oyun-Erdene Luvsannamsrai, a declarat pentru Financial Times că deși războiul din Ucraina ridică o serie de probleme pentru gazoduct, se așteaptă ca proiectul să continue. Power of Siberia 2 este vital pentru Federația Rusă pe măsură ce își pierde poziția de pe piața europeană.
"Studiul de fezabilitate al acestui proiect a fost finalizat și credem că construcția ar trebui să înceapă în 2024", a explicat Oyun-Erdene Luvsannamsrai.
Acesta a mai subliniat că lucrările la un alt proiect industrial important, mina deschisă de grupul Rio Tinto, continuă și că Mongolia face pregătiri pentru a-și achita obligațiunile emise pentru acesta.
Mongolia, un stat prins între două superputeri
- Lăsată fără gaz de ruși, Germania redeschide centralele pe cărbune și petrol. Olaf Scholz: "Este trist"
- Anunțul făcut de Gazprom dă fiori Europei. Rusia sugerează că nu va da drumul complet la gaz prin conducta Nord...
- Ungaria a ordonat interzicerea exporturilor de combustibili şi eliminarea plafonului la preţurile utilităţilor
După cum a subliniat premierul mongol, țara sa este prinsă între China și Rusia și chiar dacă de-a lungul timpului au apărut unele probleme, a învățat să lucreze îndeaproape cu cele două state, pe care le numește "superputeri".
Mongolia a semnat un memorandum în 2019 pentru construirea acestui gazoduct și, după cum explică Oyun-Erdene Luvsannamsrai, Rusia nu a făcut presiuni pentru a accelera proiectul care ar permite exportarea a peste 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual.
După cum atrag atenția directorii din conducerea Gazprom, compania cu capital de stat își redirecționează activitatea către piața asiatică, China urmând să devină principalul client. În ceea ce privește traseul gazoductului, încă se mai poartă discuții.
Conducta de 2.600 kilometri ar putea începe să fie folosită în jurul anului 2030, dar specialiștii din industrie cred că acest lucru ar putea avea loc mai devreme, având în vedere nevoia Moscovei de a găsi noi piețe.Taxele de tranzit pe care le va produce conducta vor ajuta economia Mongoliei, care a fost grav afectată de pandemia de coronavirus. China, principalul său partener comercial, a închis frecvent rutele de export mongole, încercând să controleze virusul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰