Antena Meniu Search
x

Lumea, împărţită între furtuni violente şi infernul de foc. O tornadă a făcut prăpăd în SUA, în timp ce flăcările fac srum hectare de vegetaţie în Tenerife

În Tenerife, incendiul de vegetaţie distruge tot ce prinde în cale. Românii de pe insulă spun că nu au mai văzut aşa ceva în viaţa lor, în timp ce Ministerul român de Externe le cere celor care au programate vacanţe în Tenerife să ţină cont de avertizările oficiale. Prăpăd este şi în restul lumii. Canada se luptă tot cu incendiile de vegetaţie, în timp ce Statele Unite şi Irlanda au parte de furtuni.

de Redactia Observator

la 19.08.2023, 08:32

Vezi și

Român stabilit în Tenerife: Sunt la circa 800 de metri altitudine. În spatele meu un munte întreg arde şi nu se poate vedea cu telefonul meu, dar suntem deasupra unui mare nor de fum.

Neputinţă! Este cuvântul care poate descrie cel mai bine situaţia din Tenerife. De mai multe zile sute de pompieri luptă zi şi noapte cu incendiile care au cuprins Parcul Naţional Teide. 4.000 de hectare de vegetaţie au ars până acum şi focul continuă să se extindă. S-a întins acum pe 30 de kilometri. Vlad locuieşte de mai mulţi ani în Tenerife dar nu a mai văzut un foc atât de violent vreodată.

Mărturia unui romîn stabilit în Tenerife

Vlad Marin: Este foarte, foarte greu să ţii sub control un astfel de foc, pentru că e pe o pantă foarte mare, pur şi simplu pompierii nu au acces acolo să stingă focul.

Pe acelaşi subiect

Nici cei care luptă din aer cu focul nu au mai mult succes.

Vlad Marin: Sunt imagini cum avionul lansează apa şi până atinge pământul se evaporă toată apa.

Cinci sate au fost deja evacuate. 8.000 de oameni, care au plecat doar cu acte şi câteva haine într-o valiză, nu ştiu dacă îşi vor mai găsi casele atunci când se vor întoarce. Focul, care coboară ameninţător pe versant, lasă în urma lui doar cenuşă. Cei care nu au primit încă ordin de evacuare, udă zi şi noapte iarba şi copacii din curţi. Le e teamă că o scânteie purtată de vânt de pe munte le ar putea aprinde casele.

Toate activităţile în aer liber au fost oprite şi toate drumurile care duc spre Parcul Naţional au fost închise. Localinicilor li s-a cerut să ţină închise ferestre şi uşi şi să evite deplasările care nu sunt urgente.

Vreme extremă şi în SUA

Ard pădurile şi în Canada. Peste 200 de focare sunt active în Teritoriile de Nord Vest şi 500.000 de hectare au ars deja. Din aer dezastrul se vede cel mai bine. Hectare de vegetaţie din care a mai rămas doar cenuşa. Focul ameninţă mai multe localităţi. 20.000 de locuitori ai orasului Yellowknife au avut termen până ieri la prânz să plece din calea focului. Doar că la aeroport s-au trezit că nu au loc toţi în avioane. Autorităţile spun că sunt în faţa celui mai grav sezon de incendii de vegetaţie din istoria modernă.

Însă vremea extremă nu se opreşte aici. O tornadă puternică a făcut prăpăd în Rhode Island. Acoperişurile caselor au zburat, iar unele drumuri au fost blocate de copacii căzuţi. Uraganul Hillary ameninţă însă Statele Unite. Meteorologii anunţă că a atins deja coasta mexicană la Oceanul Pacific şi s-ar putea abate asupra sudului statelor California şi Nevada.

În Irlanda, furtuna Betty aduce ploi abundente şi rafale mari de vânt. Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie valabilă până mâine şi avertizează că vântul poate să bată şi cu 130 km/h.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Lumea, împărţită între furtuni violente şi infernul de foc. O tornadă a făcut prăpăd în SUA, în timp ce flăcările fac srum hectare de vegetaţie în Tenerife