Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lumea intră în a doua iarnă a pandemiei. Haosul pune stăpânire pe Europa de Est

Lockdown-uri, restricții, apariția noilor cazuri și dezbateri aprinse pe tema vaccinării – asta caracterizează debutul celei de-a doua ierni de pandemie, în Europa, care aduce haos în estul continentului și incertitudine în vest.

de Redactia Observator

la 26.10.2021 , 13:57

Imagine ilustrativă Imagine ilustrativă - Profimedia Images

În ciuda accesului la vaccin, față de iarna trecută, Europa este singura regiune din lume care se confruntă cu o nouă creștere a cazurilor de coronavirus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, scrie CNN. Aceasta este a treia săptămână consecutivă în care s-au înregistrat creșteri ale cazurilor Covid. 

Țările din Europa de Est și Rusia se luptă cu o creștere dramatică a deceselor în rândurile bolnavilor Covid, dar și cu o reticență a populației cu privire la vaccinare. Potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlului Bolilor, în unele țări din regiune, acoperirea vaccinală este de doar 24%. 

Joia trecută, Letonia, care se confruntă cu o creștere mare de cazuri, a devenit prima țară care a reintrodus starea de urgență. Doar 56% dintre adulți s-au vaccinat cu o doză sau două, față de 74,6%, cât este media europeană. 

Articolul continuă după reclamă

Tot mai multe cazuri se înregistrează și în Europa de Vest, în ciuda faptului că în unele țări, acoperirea vaccinală este aproape completă. În Belgia și Irlanda s-au înregistrat printre cele mai mari rate de incidență din vestul continentului. Ministrul belgian al Sănătății a declarat că țara sa se află în valul patru al pandemiei, în ciuda faptului că peste 85% din populația eligibilă a Belgiei este complet vaccinată. 

Pe acelaşi subiect

Ezitare semnificativă față de vaccinare

Începând de luni, 25 octombrie, România a reintrodus carantina de noapte, iar certificatul Covid a devenit obligatoriu, la câteva zile după ce s-a înregistrat un record sumbru privind decesele Covid. Situația din țara noastră nu se datorează lipsei vaccinurilor, ci retincenței populației și comunicării defectuoase a autorităților, scrie CNN.

Țara vecină, Ucraina, a înregistrat pe, 21 octombrie, 22.415 cazuri în 24 de ore, iar peședintele Volodimir Zelenski a declarat, într-o conferință de presă „că există doar două soluții: vaccinarea sau carantinarea”. A doua zi, școlile din Ucraina s-au închis, iar cetățenii nu mai au acces la transport public sau în unele instituții fără certificat Covid. 

Rusia traversează și ea o fază gravă a pandemiei. La Moscova începe o perioadă de 10 zile de lockdown, după ce, în ultimele zile s-a înregistrat record după record în ceea ce privește raportările zilnice. Miercuri, pe 20 octombrie, autoritățile din capitala Rusiei au raportat 1.028 decese Covid în doar 24 de ore. 

„Nu s-a făcut tot ce era necesar pentru a informa și a explica importanța vaccinării”, a recunoscut purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. „Dar, în același timp, cetățenii noștri trebuie să-și asumă mai multă responsabilitate și să se vaccineze”. 

Marea Britanie: Vaccinul nu este glonțul de argint

Europa de Vest nu va mai ajunge la o criză sanitară ca cea din trecut datorită vaccinurilor disponibile anti-Covid. Cu toate acestea, Marea Britanie demonstrează că serurile nu sunt „glonțul de argint”, potrivit unui expert în probleme de sănătate de la Universitatea Oxford. 

În această vară, statul insular a renunțat la restricții, înregistrând acum cele mai multe cazuri zilnice din Europa de Vest. Experții medicali l-au implorat pe premierul Boris Johnson să reintroducă măsuri precum purtarea măștii sau certificatele Covid, după modelul altor state europene, însă guvernul Johnson a respins aceste cereri chiar dacă spitalizările sunt în creștere. 

Katherine Henderson, președintele Colegiului Regal pentru Medicina de Urgență, a declarat pentru Sky News că sistemul sanitar din Marea Britanie sunt „într-o stare teribilă” din cauza pandemiei. Unitățile de primiri urgențe nu mai fac față, iar în fața spitalelor se formează cozi de ambulanțe. 

„Strategia Marii Britanii s-a concentrat pe a lăsa vaccinările să facă toată treaba. Nu cred că este deloc eficient”, a declarat profesorul Peter Drobac. Este o strategie periculoasă care se bazează pe faptul că nevaccinații, cum este cazul copiilor, să contribuie la imunitatea de grup. „Problema este nu numai că va duce la creșterea numărului de internări și decese, ci și că nu va funcționa”. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri externe » Lumea intră în a doua iarnă a pandemiei. Haosul pune stăpânire pe Europa de Est