Antena Meniu Search
x

Lumea stă pe o "bombă cu ceas": ghid de supravieţuire ONU. Cum poate fi evitat un dezastru climatic major

Organizația Națiunilor Unite a publicat un nou "raport major" cu privire la schimbările climatice. Şeful ONU, Antonio Guterres, susţine că documentul conţine un "ghid de supravieţuire pentru omenire". Energia verde şi tehnologiile prietenoase cu mediul ne pot ajuta să evităm un dezastru climatic de proporţii, relatează BBC.

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 16:37

Raport ONU: impactul major al schimbărilor climatice
Raport ONU: impactul major al schimbărilor climatice - Shutterstock

Lumea se îndreaptă cu paşi repezi spre o adevărată "catastrofă climatică", avertizează şeful ONU, Antonio Guterres. Oficialul atrage atenţia asupra încălzirii globale - un pericol iminent dacă nu sunt luate urgent măsuri radicale. "Numărătoarea inversă a început", a declarat secretarul general Antonio Guterres, făcând referire la o aşa-numită "bombă climatică". "Omenirea merge pe gheaţă subţire, iar stratul se topeşte rapid", a adăugat el.

Raport ONU: impactul major al schimbărilor climatice

ONU insistă asupra necesităţii ca toate ţările să atingă obiectivul de zero emisii nete de carbon, în următorul deceniu. Astfel, efectul de seră ar putea fi ţinut sub control. "Această oportunitate este o fereastră care se poate închide rapid", arată raportul. Până în 2030, temperatura medie a Pământului ar putea creşte cu peste 1,5 grade Celsius faţă de reperul stabilit de specialişti. Lumea deja s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius, comparativ cu nivelul de referinţă.

Raportul Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice - organismul științific care consiliază ONU cu privire la creșterea temperaturilor - este agreat de toate guvernele implicate. Noul document își propune să rezume mai multe descoperiri de referință privind cauzele, impactul și soluțiile pentru schimbările climatice. Raportul subliniază impactul semnificativ pe care schimbările climatice îl au deja asupra lumii și explică faptul că acestea se vor înrăutăți.

Pe acelaşi subiect

Până în anul 2100, se estimează că inundațiile extreme de coastă, care au avut loc o dată la un secol, se vor petrece anual în jumătate din locurile în care se fac înregistrări ale nivelului mării. Concentrațiile CO2 (dioxid de carbon) în atmosferă sunt cele mai mari din ultimele două milioane de ani. Lumea este acum mai caldă decât oricând în ultimii 125.000 de ani - și probabil că se va încălzi şi mai mult în următorul deceniu.

Soluţii pentru a evita un dezastru climatic

Potrivit documentului, energia curată și tehnologia pot fi exploatate pentru a evita dezastrul climatic iminent. În cadrul unei întâlniri organizate în Elveția, oamenii de știință din domeniul climei au avertizat că un obiectiv cheie privind temperatura globală va fi probabil ratat. Ca urmare, documentul semnat de participanți prezintă modul în care reducerea rapidă a consumului de combustibili fosili poate evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Autorii spun că sunt optimişti în privinţa faptului că se pot realiza rapid schimbări semnificative, subliniind scăderile masive ale preţului energiei produse din energie solară şi eoliană. De asemenea, ei susţin că schimbările în obiceiurile consumatorilor în ceea ce priveşte alimentaţia, risipa de alimente şi trecerea la transporturi cu emisii reduse de carbon pot duce la reduceri semnificative ale emisiilor din multe sectoare.

Dar raportul recunoaşte, de asemenea, că, pe lângă atingerea cât mai rapidă a nivelului zero de emisii nete, va fi necesară utilizarea pe scară largă a tehnologiei de eliminare a dioxidului de carbon. Oamenii de ştiinţă spun că acesta este un plan realist pentru a readuce temperatura Pământului sub control, iar încălzirea să revină sub 1,5 grade Celsius.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că toate țările ar trebui să își devanseze planurile de reducere la zero cu un deceniu. Aceste obiective ar trebui să reducă rapid emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc atmosfera planetei. Guvernele au convenit anterior să acționeze pentru a evita ca majorarea temperaturii globale să depășească 1,5 grade Celsius. Dar lumea s-a încălzit deja cu 1,1 C, iar acum experții spun că este posibil să depășească 1,5 C după anul 2030.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Lumea stă pe o "bombă cu ceas": ghid de supravieţuire ONU. Cum poate fi evitat un dezastru climatic major