Luptă dură pentru tronul poporului Zulu. O prințesă neagă otrăvirea reginei: ”Oamenii cred că suntem criminali”
Criză în familia regală Zulu unde nu se știe cine va urca pe tron pentru care se duce o luptă acerbă. O prințesă sud-africană a negat zvonurile conform cărora regina care a murit după doar o lună de domnie a fost otrăvită de familia regală, relatează BBC.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Regina poporului Zulu a murit la o lună după decesul soțului său.
- 11 milioane de persoane așteaptă numirea unui nou conducător.
- O luptă amară se duce acum în public între prințesa Thembi, prințul Mbonisi și premierul fostei regine - Mangosuthu Buthelezi
„Oamenii cred că suntem criminali”, a declarat presei locale prințesa Thembi a populației Zulu. Regina Mantfombi, în vârstă de 65 de ani, a devenit lider interimar luna trecută după moartea soțului ei, regele Goodwill Zwelithini. Acesta a decedat de o boală nespecificată în mod public. O luptă amară se duce acum în public între prințesa Thembi, prințul Mbonisi și premierul fostei regine - Mangosuthu Buthelezi. Lumea se aștepta ca prințul Misuzulu, în vârstă de 47 de ani - fiul cel mare al reginei Mantfombi și al regelui Zwelithini - să fie următorul la rând pe tron. Însă o dispută legală lansată la câteva zile după moartea reginei încearcă să împiedice acest lucru.
Un expert în scriere de mână a fost adus pentru a încerca să demonstreze că semnătura din testamentul regelui a fost falsificată, așa cum susțin fiicele sale din prima căsătorie. Mama lor, regina Sibongile Dlamini, a dus lupta pentru tron la Curtea Superioară din Pietermaritzburg, unde a cerut 50% din avere, plus recunoașterea ca singură soție legală a regretatului rege. Regele poporului Zulu, cu 11 milioane de oameni, a lăsat în urmă șase soții și 28 de copii.
Regina Mantfombi a fost numită regentă pentru că este singura soție cu sânge regal - fratele ei este regele Mswati al III-lea din Eswatini. Tronul nu are putere politică, iar rolul monarhului în cadrul societății sud-africane este în mare parte unul ceremonial, dar membrii familiei regale rămân extrem de influenți și beneficiază de un buget anual finanțat de contribuabili de peste 4,9 milioane de dolari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰