Regina poporului Zulu, din Africa de Sud, a murit la o lună de la preluarea tronului

De Redactia Observator.
Publicat: 30.04.2021, 17:45.
Actualizat: 30.04.2021, 17:46

Familia regală a poporului Zulu din Africa de Sud a anunțat moartea reginei Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu la doar o lună după ce preluase tronul, după moartea soțului ei. Regina Mantfombi, în vârstă de 65 de ani, devenise luna trecută liderul interimar al celui mai mare grup etnic al țării.

Regina Mantfombi Dlamini, în timpul unei apariții publice

Regina Mantfombi Dlamini, în timpul unei apariții publice

Profimedia Images

"Cu cel mai profund șoc și suferință, Familia Regală anunță trecerea neașteptată în neființă a Majestății Sale regina Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu", a declarat prințul Mangosuthu Buthelezi, care este și prim-ministrul poporului Zulu. Acesta a negat zvonurile potrivit cărora monarhul ar fi fost otrăvit, scrie BBC.

Familia regală din Zulu nu are putere politică, iar rolul monarhului în cadrul societății din Africa de Sud este în mare parte ceremonial, dar membrii săi rămân extrem de influenți, cu un buget anual finanțat de contribuabili de peste 4,9 milioane de dolari (3,5 milioane de lire sterline).

Regina Mantfombi a fost internată în spital, în urmă cu o săptămână, motivul neffind dezvăluit, a informat presa sud-africană.

"Când a plecat, era bolnavă și se zvonea că ar fi fost otrăvită", a declarat prințul Mangosuthu Buthelezi. Acesta a refuzat să mai facă alte comentarii despre sănătatea mamei sale, în public, dar a mai adăugat că regina suferea de multă vreme.

Mantfombi a devenit regină pe 24 martie, după ce soțul ei în vârstă de 72 de ani, regele Zwethilini, a murit în spital din cauza complicațiilor legate de diabet. Regele Zwethilini a condus națiunea timp de aproape 50 de ani, fiind cel mai longeviv monarh din Africa.

Cine a fost regina Mantfombi

Regina MaDlamini Zulu deținea statutul cel mai înalt dintre soțiile regelui. Era sora regelui Eswatini, Mswati III - singurul monarh absolut din Africa.

Regina MaDlamini Zulu a avut opt ​​copii. Fiul său cel mare, prințul Misuzulu, în vârstă de 47 de ani, este favorit pentru a prelua tronul.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.