Antena Meniu Search
x

Lupte grele în Valea Panjshir, ultimul bastion anti-taliban. Ahmad Massoud, liderul opoziţiei afgane: "Talibanii nu s-au schimbat"

Se dau lupte grele între forțele talibane și luptătorii afgani din Valea Panjshir, în estul Afganistanului. De la căderea capitalei afgane Kabul, pe 15 august, Panjshir a rămas singura provincie care a rezistat invaziei grupului islamist. Sub conducerea lui Ahmad Massoud, fiul unui fost comandant al mujahedinilor, câteva mii de afgani, cot la cot cu soldaţi şi membri ai forţelor speciale, au reuşit să îi ţină la distanţă pe talibani zile întregi. 

de Ioana Petcu

la 03.09.2021, 15:38

În Valea Panjshir se dau lupte grele între forțele talibane și luptătorii afgani
În Valea Panjshir se dau lupte grele între forțele talibane și luptătorii afgani - Profimedia

Talibanii au declarat că au cucerit anumite părţi din teritoriul disputat, provocând pierderi "importante" Frontului Național de Rezistență (NRF), relatează BBC. Cu toate acestea, luptătorii afgani susţin că deţin, în continuare, controlul asupra tuturor intrărilor în vale, iar bilanţul negru al soldaţilor căzuţi s-ar număra, de fapt, în tabăra adversă. Rezistența, în rândurile căreia se află şi fostul vicepreședinte Amrullah Saleh, este condusă de liderul Ahmad Massoud, fiul comandantului Ahmed Shah Massoud (reprezentant al rezistenţei faţă de sovietici şi talibani, asasinat de Al-Qaida pe 9 septembrie 2001). "Talibanii nu s-au schimbat și vor, în continuare, să domine toată țara", a declarat miercuri Massoud, într-un interviu acordat pentru CNN. "Rezistăm dominației, intoleranței și opresiunii impuse de o forță politică asupra majorității populației". Acesta a adăugat că, la momentul respectiv, încă aveau loc negocieri cu talibanii, în orașul Charika, capitala provinciei vecine Parwan. "Negocierile au limitele lor. (...) Războiul este o extensie a politicii și, dacă întâmpinăm agresivitate, vom fi obligați să luptăm şi să ne opunem pentru a ne apăra pământul, oamenii și valorile”.

Joi, într-un discurs înregistrat, adresat oamenilor din Panjshir, liderul taliban senior Amir Khan Motaqi le-a cerut rebelilor să lase armele jos: "Emiratul islamic al Afganistanului este casa tuturor afganilor", a subliniat el. Talibanii au promis că vin cu gânduri de pace faţă de cei care au colaborat cu forțele străine în ultimele două decenii, dar cuvintele nu i-au convins pe cei mai mulţi dintre afgani, care s-au îmbulzit la graniţe în speranţa că vor reuşi să fugă din ţară. Negocierile au eşuat, întrucât niciuna din părţi nu a fost dispusă să cedeze, spune Fahim Dashti, purtător de cuvânt al NRF. Acesta a precizat că luptele se duc, în paralel, pe două fronturi, iar 350 de luptători talibani au fost uciși. De asemenea, au fost luaţi şi ostatici.

Pandjshir, un bastion anti-taliban cu tradiţie situat în inima Munţilor Hindukuş, are o poziţie strategică excelentă, accesul în zonă fiind extrem de dificil. Între timp, președintele Joe Biden i-a vizitat pe militarii americani răniţi într-un atac devastator cu bombă, petrecut în aeroportul din Kabul. Printre cei aproximativ 170 de oameni uciși în timp ce ajutau la evacuarea din ţară a cetăţenilor americani și afgani se aflau şi 13 soldați din armata SUA. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Lupte grele în Valea Panjshir, ultimul bastion anti-taliban. Ahmad Massoud, liderul opoziţiei afgane: "Talibanii nu s-au schimbat"