Antena Meniu Search
x

Video "Mă gândesc cine este acest copil, cum a murit". Reportaj Observator de la "morga" din Tel Aviv, cu sute de victime rămase încă neidentificate

Război Israel -Hamas. Bebeluşi mutilaţi, familii întregi împuşcate, bunici carbonizaţi. Sunt dramele pe care echipa Observator le-a descoperit lângă Tel Aviv, într-o uriaşă bază militară transformată în morgă. Aici, sute de cadavre sunt neidentificate la mai bine de două săptămâni de la atacul teroriştilor Hamas. Şi din nefericire, durerea mai are o faţă. În Gaza, spitalele şi clinicile se închid din lipsă de medicamente şi combustibil. Asta în timp ce tot mai mulţi oameni au nevoie de ajutorul medicilor. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 25.10.2023, 19:55

Vezi și

Polițist: În fiecare sac este un om drag cuiva. Mama, tatăl, copilul cuiva! Şi nu au făcut nimic rău! Au murit în mâinile unor terorişti cruzi!

În această bază militară din apropiere de Tel Aviv, în faţa containerelor, moartea pluteşte în aer. Sute de cadavre, învelite în saci de plastic, sunt aşezate pe paleţi metalici. Sunt bebeluşi, copii, femei şi bărbaţi. Cu toţii au murit în mâinile teroriştilor HAMAS.

"Mă gândesc cine este acest copil, cum a murit"

Michallevin Arad, comandant poliție Israel: Lucrez în poliţie de mai mult de 27 de ani, am fost prezent la scena multor atentate, am văzut multe la viaţa mea - multe cadavre, multe atacuri, dar niciodată nu am văzut aşa ceva.

Pe acelaşi subiect

Cristi Popovici, reporter Observator: Sunt cam 30-40 de saci cu cadavre înăuntru. E un miros greu, un miros care nu poate fi explicat. Din păcate, vedem aici cel puţin 15 containere. Sunt în jur de 500-600 de cadavre care urmează să fie identificate. 700 au deja identificate şi trimise către familii.

Zeci de medici, criminalişti, experţi în reconstrucție facială și corporală au un singur scop aici - să identifice trupurile mutilate. Morga mobilă de aici se ajută cu alte două laboratoare din ţară.

Michallevin Arad, comandant poliție Israel: Încercăm să găsim o legătură între descriere, ADN şi amprentele cadavrelor. Multe dintre corpurile care sunt în aceste containere nu pot fi identificate.

Ilana Engel, voluntar: Mă gândesc cine este acest copil, cum a murit, era speriat, cineva l-a îmbrăţişat? Unde îi sunt părinţii?

Natah Katz, comandant: Azi noapte a sosit un transport plin cu saci şi fiecare avea fragmente dintr-un adăpost bombardat de terorişti. Au aruncat cu grenade şi au ucis patru familii.

Fiecare sac negru ascunde un om, o poveste, o dramă.

Michallevin Arad, comandant poliție Israel: Am văzut taţi şi mame îmbrăţişându-şi copiii, care au fost împuşcaţi şi arşi în casele lor de aceşti terorişti.

Gilad Behat, Director Serv Invest Israel: Am crezut că suntem pregătiţi să vedem aşa ceva, dar n-am fost. Deschizi sacii şi vezi bebeluşi. Am văzut o vârstnică. îmi aminteşte de bunica mea. Nu poţi crede că cineva ar face aşa ceva.

Cristi Popovici, reporter Observator: E absolut îngrozitor ce ne povestesc oamenii aceştia. Ne spunea că la un moment dat a primit un sac şi înăuntru era cadavrul unui teiorost. Când l-au deschis, au văzut două grenade ataşate de el. Au îndepărtat pericolul, dar. e inimaginabil.

O înregistrare audio șocantă a fost făcută publică de Armata Israeliană. Un terorist Hamas și-a sunat familia pentru a se lăuda că a masacrat evrei.

Tatăl: Allah să te aibă în paza Lui.

Terorist: Tată, vorbesc de pe telefonul unei femei. Am omorât-o şi pe ea şi pe soţul ei. Am omorât în total zece cu mâinile mele. Tată, zece cu mâinile mele!

Ororile războiului se văd şi de partea cealaltă a graniţei. Părinţi cu copii răniţi în braţe alergă disperaţi să-i salveze. Uneori însă viaţa răzbate în faţa morţii. Doctorii au reuşit să ajute o femeie rănită în bombardamente să îşi aducă pe lume copilul.

Salim Saqer, doctor: Era la începutul lunii a noua de sarcină. A fost efectuată o operație de cezariană de urgență, iar copilul ei, care este în stare bună de sănătate, a fost născut.

Rata deceselor copiilor din Gaza este "uluitoare", spune directorul Unicef pentru Orientul Mijlociu. 2.360 de copii au fost uciși din 7 octombrie până acum.

Iar situaţia e din ce în ce mai gravă. Rezervele de combustibil prntru generatoarele care ţin în viaţă spitalele se vor termina la noapte dacă nu primesc alte ajutoare.

Diaa Rashwan, președinte al Serviciului de Informații de Stat din Egipt: Combustibilul este uneori mai esenţial decât apa. Apa poate fi înlocuită chiar și cu apă contaminată, iar oamenii pot fi tratați ulterior. Fără combustibil, restul spitalelor din Gaza nu vor mai funcționa, mai ales cu acest număr teribil de victime și răniți.

În replică, armata israeliană a postat o fotografie cu rezervoare de combustibil în interiorul enclavei. "Conțin mai mult de 500.000 de litri de combustibil. Întrebați Hamas dacă puteți lua ceva", este mesajul pentru palestinieni

Deja 12 spitale şi 32 de clinici din enclavă s-au închis.

Naheed Abu Taima, doctor: Lipsa acută și larg răspândită de consumabile medicale necesare, precum și de instrumente medicale și instrumente chirurgicale, fac dificilă tratarea numărului mare de persoane rănite care sosesc la spitale.

În cele 150 de adăposturi ONU, se află acum 600.000 de refugiaţi, de patru ori peste capacitatea centrelor. Ultimele ajutoare în Gaza au sosit seara trecută, opt camioane.

Omar Obaid, refugiat palestinian: Nu găsim pâine. Nu se găseşte apă de băut. Nu sunt băi, pâine. Soţia mea pleacă la 5 dimineaţa şi vine abia la prânz cu pâine. Asta dacă o găseşte.

Bilanţul sângeros al războiului arată 6.000 de oameni ucişi în Gaza şi 1.400 de morți în Israel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » "Mă gândesc cine este acest copil, cum a murit". Reportaj Observator de la "morga" din Tel Aviv, cu sute de victime rămase încă neidentificate