Antena Meniu Search
x

Video Crizele care au dus la căderea Guvernului Gavriliță. Moldovenii se plâng că trăiesc tot mai rău: "Multă lume este supărată"

Criză politică în Republica Moldova, într-un moment foarte delicat - Putin încearcă să pună mâna pe ţara de lângă noi, avertizează preşedintele Zelenski. Premierul de la Chişinău a demisionat astăzi. Maia Sandu, preşedinta Republicii, nu a părut luată prin surprindere: a numit rapid un nou prim-ministru

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 20:55

Vezi și

În mesajul prin care anunţă demisia ei şi a guvernului pe care îl conducea, Natalia Gavriliţă a dat vina pe preşedinta Republicii şi pe parlamentari. 

Nicoleta Gavriliţa, premier demisionar: Am preluat guvernarea cu un mandat anticorupție, pro-dezvoltare și pro-european, într-o perioadă în care schemele de corupție acaparaseră toate instituțiile, iar oligarhii se simțeau de neînvins. Am fost puși imediat puși în fața șantajului energetic. Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o de la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede.

Jurnaliştii de la Chişinău susţin, însă, că în 18 luni de guvernare, Cabinetul Gavriliţă nu a reuşit să facă faţă provocărilor. Republica Moldova trece printr-o acută criză economică, energetică şi socială. Din cauza războiului din Ucraina, a rămas fără principalele pieţe de export, preţurile la energie au explodat, iar localnicii se plâng că viaţa lor este tot mai grea. 

Dumitru Ciorici, jurnalist din Republica Moldova: Într-un an şi jumătate guvernul Gavriliţă a devenit foarte nepopular, foarte multă lume este supărată, deşi a luat şi a făcut foarte multe lucruri bune. S-au făcut relativ multe gafe de comunicare din partea guvernului.

Pe acelaşi subiect

Criza politică din Republica Moldova are un singur câştigător - Rusia

Zelenski anunţa ieri la Bruxelles că serviciile secrete ucrainene au informaţii despre un plan prin care Putin vrea să distrugă Republica Moldova. De altfel, în ultimele luni, au avut loc numeroase proteste în care era cerută demisia preşedintei Maiei Sandu.

Dumitru Ciorici, jurnalist din Republica Moldova: Partidele pro-ruse s-au aliniat astăzi într-un front comun şi speculează la maximum orice greşeală, orice cuvânt spus greşit de reprezentanţii de la guvernare.

La doar două ore după demisia premierului Natalia Gavriliţă, Maia Sandu numea deja un înlocuitor: cel mai influent consilier al ei - Dorin Recean, pe care, în urmă cu un an, tot Maia Sandu îl numea secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. El a fost şi ministru de Interne timp de trei ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Crizele care au dus la căderea Guvernului Gavriliță. Moldovenii se plâng că trăiesc tot mai rău: "Multă lume este supărată"