Maia Sandu, discurs în plenul Parlamentului European: "Locul nostru este în Uniunea Europeană"
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit în plenul Parlamentului European despre războiul din Ucraina, situația din regiune. De asemenea, ea a mai cerut sprijinirea țării sale în procesul de aderare la Uniunea Europeană, notează Agerpres citând un comunicat de presă al instituției.
În discursul său, Maia Sandu a subliniat modul în care invazia Rusiei în Ucraina amintește de conflictele din trecut care au avut loc în Europe și de modul în care marile puteri ale lumii și-au împărțit lumea în sfere de influență.
"În același timp, ea a subliniat modul în care Moldova și cetățenii săi au răspuns șocului, agoniei războiului cu bunătate, generozitate și compasiune, găzduind un număr mare de refugiați ucraineni și oferind sprijin umanitar Ucrainei", se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European.
În ceea ce privește agresiunea Rusiei asupra Ucrainei cu care se învecinează, Maia Sandu a subliniat că țara sa condamnă acest război. În plus, ea a mai adăugat că recunoaște drepturile regimului de la Kiev asupra Peninsulei Crimeea și Donbasului.
"Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, așa cum am făcut întotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna", a subliniat Maia Sandu.
- Republica Moldova face pași rapizi spre Vest: A transmis a doua parte a chestionarului de aderare la UE
- Iohannis: Nu avem informaţii că Republica Moldova ar fi ameninţată din punct de vedere militar
- Maia Sandu anunță planuri de urgență pentru scenarii "pesimiste". UE ia în considerare un ajutor militar...
Moldova cere sprijinul europenilor pentru aderarea la UE
În timpul discursului său, Maia Sandu a vorbit și despre cererea de aderare la Uniunea Europeană pe care a semnat-o la finalul lunii martie și despre dorința cetățenilor din Uniunea Europeană de a se alătura comunității europene.
"Cetăţenii Republicii Moldova demonstrează lumii că sunt un popor matur. Am demonstrat-o atunci când nu am permis tiraniei să se instaleze în ţara noastră. Dragi cetăţeni, dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt şi hotărât, folosind oportunităţile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acţionăm imediat atunci când ne-o cer circumstanţele şi vedem clar oportunitatea de a putea asigura generaţiilor viitoare un trai mai sigur, mai bun. Realizarea acestui obiectiv este datoria noastră faţă de cetăţeni", a declarat Sandu în cadrul ceremoniei de semnare.
În fața Parlamentului European, președintele Republicii Moldova a cerut ca țara sa să primească statutul de candidată, un prim pas în aderarea la UE.
"Suntem conştienţi de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conştienţi de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de ţară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană", a declarat Maia Sandu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰